Romania-Maroc…2012-2017….5 ani, nenumarate drumuri intre cele doua tari,schimbari,contraste, similitudini, emotii,descoperiri,pe scurt,o alta lume !Si intre toate,un sentiment deja cunoscut,cel de acasa, de Romania,o Romanie in Maroc…asa mi-a venit ideea crearii a  ceea ce astazi este Asociatia Marocano-Romana de Parteneriat-AMRP.

Cine suntem noi ?

O  asociatie despre care am aflat cu stupoare de la jurnalistii Radio Romania International ca este cea mai tanara din  diaspora, insa, in pofida acestui aspect,cei mai multi dintre membri sunt cu vechime in peisajul marocan. Fosti studenti in Romania,profesionisti in diferite domenii de activitate,dar si participanti activi la evenimentele organizate in ultimul an, toti au  raspuns afirmativ la initiativa infiintarii acestei asociatii,demult asteptata.

Membrii AMRP sunt motivati de dorinta unei unitati,de apartenanta la acest nucleu romanesc din Maroc,de afirmarea noastra ca si comunitat straina in planul local.

Posibilitatea instituirii unui organism oficial,recunoscut de catre autoritatile locale,dar si de cele din Romania,sprijiniti de Ambasada Romaniei la Rabat si de Presedintele onofrific AMRP,Excelenta Sa dna.Ambasador Daniela Brandusa Bazavan reprezinta un factor important  pentru noi. Dar pe langa toare acestea,ar mai fi ceva :dorul de Romania si nostalgia timpurilor petrecute acolo.Sarbatorile,cultura si traditiile  romanesti,momente comune de bucurie,sentimentul de acasa,apreciat de noi,ca romani,dar si de membrii marocani ce au cunoscut indeaproape traiul romanesc.

De ce AMRP ?

Am  cautat o buna perioada  o denumire care sa caracterizeze  asociatia,atat ca obiective si valori cat si ca filozofie partajata a membrilor.Nu am dorit o denumire rigida,caci sentimentul de prietenie este omniprezent.Nu am cautat un cuvant « atragator » caci obiectivul nostru este crearea  unui  grup omogen si sustinerea calitatii in proiectele derulate. Am pus pe hartie diverse denumiri si am cautat sa dam o definitie simpla a ceea ce suntem si ce ne propunem sa reprezentam,iar din defintia aceasta a rezultat un singur cuvant :PARTENER. Alegerea a  vost votata unanim,caci asa se intampla cu toate ideile pe care le dezbatem.  Cuvantul ales inglobeaza prietenia dintre membrii,transaprenta si profesionalismul cu care desfasuram  actiunile de orice natura,increderea unii in  ceilalti si continuitatea relatiilor stranse intre comunitatea romaneasca si cea locala.

Asadar ,AMRP este o echipa, o familie si un cadru in  care scriem  noi file dintr-o poveste de viata comuna.

AMRP  este azi o lista lunga de proiecte,lista ce  va continua vizilbil sub umbrela unui parteneirat necesar si mult asteptat

Ce reprezinta logoul ?

Fiind de profesie om de marketing,inteleg  perfect importanta  vizualului.Crearea unei identitati care sa ne permita vizibilitatea si in mediul online era  deci esentiala.Pana la momentul crearii  paginii oficiale AMRP nu exita un spatiu virtual concret si activ care sa reprezinte cele doua comunitati. Am gandit logoul ca ceva simplu,dar definitoriu,cu elemente culturale comune,dar si cu  un mesaj puternic.Astfel am avut ideea de a  folosi Coloana Infinitului-sculptura  lui  Brancusi celebra in lume care defineste filozofia populara romaneasca.Lipsea elementul marocan,o noua provocare, caci avem in  comun aceasta bogatie a « savoir-faire »-ului autentic traditional.Fiind mereu impresionata de complexitatea  artei geometrice islamice,de precizia si interesectarea formelor,am ales un motiv zellige,vizibil in  interiorul literei P.

Rezultatul a fost apreciat si a devenit in scurt timp o marca  vizuala recunoscuta  a comunitatii romanesti in Maroc si in Romania.

Proiecte si planuri viitoare

Poate nu intamplator asociatia a luat fiinta chiar in anul aniversar de 55 de ani de relatii diplomatice intre Romania si Regatul Marocului si inr-o  perioada cand si in Romania s-a constituit MRP,un Minister ce asigura azi un sprijin real in derluarea diverselor proiecte ale diasporei.

Acest aspect este unul incurajator pentru noi si ne  motiveaza in a putea sustine diverse proiecte cu scopul de a ne afirma ca si identitate culturala.Un astfel de proiect va avea loc in Maroc in 2018 cu ocazia sarbatoririi Centenarului si va reuniuni pentru prima  data  sub forma unui parteneirat autentic  elemente definitorii ale celor doua culturi.

Si pentru ca Parteneriatul este cuvantul ce ne defineste,un  alt sustinator de nadejde din Romania este asociatia omoloaga de la Bucuresti,Asociatia Romano-Marocana de Cooperare,aspect ce asigura o punte de legatura stabila in ambele sensuri.

Obiectivele  AMRP avand mai multe axe,putem afirma ca scopul nostru global este sa putem oferi sprijin oricui ni-l solicita,iar AMRP sa devina in scurt timp un camin a carei poarta este deschisa pentru oricine va  bate,cetatean roman din diaspora Marocana,simplu  vizitator al Maroculi,tineri marocani ce doresc sa mearga in Romania  si  prieteni  romani  si marocani ce doresc sa imparta momente frumoase.

Asadar AMRP uneste,reuneste,sustine si promoveaza,intr-un cuvant este un PARTENER pentru actualii si viitorii membri si pentru orice proiect de legatura intre cele doua tari prietene  de peste 55 de ani.