Talent, dǎruire, pasiune, rǎbdare, seriozitate, perseverențǎ, dragoste pentru frumos, respect pentru muncǎ, respect pentru valoare,sunt calitǎți care o caracterizeazǎ pe Marea Doamnǎ a tapiseriei românești.
Arta Celei Neamțu corespunde firii sale amabile,ȋntre artistǎ și opera ei este o unitate perfectǎ, care te cucerește. Talentul deosebit al artistei se reflecta in toate lucrǎrile .
Artista Cela Neamţu s-a născut pe data de 16 iulie 1941 în localitatea Piciorul Lupului, judeţul Iaşi. Între 1960 –1966 a urmat cursurile Institutului „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, Secţia Arta textilă iar din 1970 este membră a Uniunii Artiştilor Plastici din România. În anul 1990 devine membru corespondent al E.T.N. (European Textile Network). Tot în1990 este aleasă membră a I. T. N. E. T. (International Textile Network).

Pasarea cerulu
Expoziţii personale ȋn țarǎ și strǎinǎtate, participări la concursuri internaţionale, numeroase premii – printre care Medalia de Aur a Salonului Artiştilor Plastici Francezi, ediţia nr. 217, Grand Palais, Paris, 2008, iar ACADEMIA ROMÂNĂ acordă PREMIUL ,,ION ANDREESCU” în domeniul artelor plastice pentru ÎNTREAGA CREAŢIE doamnei CELA NEAMŢU, un parcurs ȋncununat de succes.
O viatǎ dedicatǎ artei, o poveste țesutǎ cu dragoste ȋn peste 300 de tapiserii, realizate prin metoda haute-lisse (pe gherghef vertical). Tapiseriile doamnei Cela Neamțu sunt o punte de legǎtura ȋntre arta popularǎ și cea modernǎ. « Petecele de frumos, sunt petece autentice, mai vechi decât strǎbunii mei» ne-a scris doamna Cela Neamțu. Colajul textil Petece de frumos ne vorbește despre sufletul românesc, petece strânse și lucrate cu migalǎ și pasiune care s
-au transformat ȋn veritabile opere de artǎ. Talentul deosebit al artistei se reflectǎ ȋn toate lucrǎrile.
Doamna CELA NEAMȚU a oferit revistei ORIENT ROMANESC un mic album cu fotografii ale operelor sale și o prezentare scrisǎ de doamna DOINA PAULEANU, critic și istoric de artǎ, directorul Muzeului de Artǎ din Constanța.
CELA NEAMȚU – o personalitate de marcǎ a artei românești
CELA NEAMTU – Lansare album „TAPISERIE”
Acum 15 ani, tot la Monitorul Oficial aparea prima editie a unui album Cela Neamtu, un album care pe toti ne-a uimit prin frumusete, prin calitate, prin calitate, prin dimensiunile fotografiilor, prin felul prezentarii. Dorana Cosoveanu scrisese cele mai multe texte si era, ca si acum o culegere. A fost pentru mine albumul etalon, dupa care s-au orientat toate albumele de autor scoase de Monitorul Oficial si de alti editori. A fost etalon in sensul in care era o carte fundamentala, o carte care explica faptul ca tapiseria este un domeniu major al artelor vizuale romanesti si ii conferea Celei Neamtu un loc binemeritat, consfintind acel spatiu pe care-l ocupase de multa vreme cu tapiseriile domniei sale in domeniul artelor decorative contemporane. A fost un album extraordinar. Si albumul de astazi vine la 15 ani dupa acest prim album sa confirme faptul ca Cela Neamtu este un artist extraordinar, este Doamna Tapiseriei Romanesti, este un artist care se poate vedea foarte bine atat prin operele pe care le expune, si cand ne aflam in spatiul lor ele te cuceresc, intri sub vraja si sub puterea lor de seductie, dar in acelasi timp este o opera care se poate vedea si intr-un album si este la fel de coplesitoare pentru ca albumul are acuratete, are frumusete, are un echilibru intre zonele respiro si cele de imagine, are imagini formidabile, are lucrari marite, are niste detalii care confirma inca o data ca se poate face un album de foarte frumoasa calitate. Iar Monitorul Oficial a facut acest album, dar nu trebuie uitat faptul ca Fundatia Fildas Art si Doamna Anca Vlad, prin programul Catena pentru Arta stiu sa faca lucruri fundamentale pentru creatia contemporana romaneasca.
Cela Neamtu se caracterizeaza ea insasi si este omul care se cunoaste cel mai bine. Un om obisnuit, care face lucruri neobisnuite. Cela Neamtu, vreau s-o corectez, este un om neobisnuit, care face lucruri neobisnuite pentru ca atata daruire, atata longevitate artistica, atata capacitate de a ramane intr-un singur domeniu atunci cand artistii sunt tentati de alte lucruri mult mai usoare pentru ca tapiseria inglobeaza intotdeauna sentimentul TIMP. Un lucru atat de frumos facut, un lucru facut cu atata daruire, un lucru in care intra deopotriva traditia si inovatia, in care intra rabdarea si intelegerea, in care intra imaginatia si puterea de a te bucura de lucrurile reale si de a le gasi un echivalent simbolic. Toate aceste lucruri se regasesc in tapiseriile de o viata a Celei Neamtu, care la sfarsitul acestui album are si o insiruire a operelor domniei sale si sunt peste 200 de lucrari de tapiserie… si tapiseria se face greu, tapiseria se tese, se si brodeaza, iar Cela Neamtu a inventat celebra tehnica derivata din arta mesterilor faurari din evul de mijloc.
Un album in care Cela Neamtu se regaseste cu toate etapele creatiei sale, incepand cu locul magic din care a pornit in aceasta lume, si poate nu este deloc intamplator ca Cela Neamtu a plecat din Moldova, o zona de adanca spiritualitate si in acelasi timp o zona de traire crestina dintre cele mai elevate. Aceasta tecere prin zona Moldovei, care este intotdeauna o intoarcere, deoarece Cela Neamtu n-a plecat niciodata cu adevarat de acolo. Locuieste de atata timp in Bucuresti, dar o parte din sufletul ei a ramas intotdeauna in Moldova si in traditiile lor. Cela Neamtu pleaca din Moldova, dar pleaca de acolo, asa cum spunea si Tonitza, „cu ochiul format”. Cu ochiul format pe manastirile si bisericile Evului de mijloc. Un loc in care Cela Neamtu a putut privi nu doar manastirile si bisericile, dar si pictura interioara si exterioara, la elementele de arhitectura care vor insoti creatie ei intreaga viata. Si probabil ca atunci se va fi iluminat si acest laitmotiv al creatiei sale care este FEREASTRA. O fereasctra prin care a privit exteriorul pictat al bisericelor catre interiorul la fel de frumos impodobit de mesteri anonimi, dupa cum va fi privit din interiorul bisericelor catre exterior sa vada cum formele acestor biserici vin sa se armonizeze cu un peisaj dintre cele mai elevate, cu un peisaj care la randul sau este purtator de o inalta spiritualitate.
De acolo, Cela Neamtu a venit la Bucuresti si a urmat Institutul de arte plasctice „Nicolae Grigorescu” si a facut parte dintr-o pleiada de mari nume care au creat, in acele decenii extraordinare de la sf sec al XIX-lea, o arta binecunoscuta atat in Romania, cat si in Europa si in celalalte parti ale lumii. Operele Celei Neamtu circuland cu o valuare exemplara in mari expozitii nationale si internationale.
Trebuie amintit faptul ca, uitata de cateva veacuri, tapiseria a revenit in sec al XX-lea printr-un artist extraordinar francez, dar nu numai prin el, ci printr-o scoala europeana de tapiserie in datele fundamentale atat de elevate ale unui stil. Ale unui stil in care Cela Neamtu are drept de cetate.
A urmat apoi truda atelierului. Pentru ca Cela Neamtu este un om care lucreaza, care munceste foarte mult. Fara munca nu se poate face arta, fara munca se poate face cu atat mai putin aceasta arta care, spre deosebire de celalalte arte ale timpului, tapiseria inglobeaza elementul TIMP. Trebuie sa ai o rabdare extraordinara si mai ales o fantezie debordanta, sa poti sa intelegi din desenele pe care le faci transpuse in suprafata tapiseriei ca pot sa genereze aceste efecte extraordinare. Trebuie sa ai o gandire anticipativa si in acelasi timp o gandire abstracta. Desi Cela Neamtu teoretic face o arta figurativa, dar o arta cu propensiune abstracta si tensiunea aceasta dintre abstract si figurativ stie s-o rezolve intr-un mod exemplar. Asadar, Cela Neamtu este un om de atelier, un om care munceste, un om care gandeste in termenii frumosului artistic, in termenii unei seninatati exemplare.
Ceea ce frapeaza la operele Celei Neamtu este tocmai aceasta seninatate. Cela Neamtu a avut, ca orice om, incertitudinile sale, dar a stiut sa le resoarba in momentul in care elabora prototipul operei finite de asa maniera incat lucrarile pe care le vezi au o seninatate extraordinara. Iti dau acel sentiment benefic de echilibru si de armonie cu lumea pe care numai un asemenea artist, impacat cu sine, stie sa-l creeze. Din aceasta observare si din aceasta dorinta de a darui, Cela Neamtu si-a inventat o lume de semne, o lume care este particulara si o lume pe care o recunosti. In general aceste lucruri se numesc STIL. Cela Neamtu are stil si are un stil recognoscibil pentru ca numai ea gandeste in termenii acestei senine si limpezi atmosfere, numai ea stie sa faca aceste degradeuri de culoare exemplare care duc cu gandul de la cer la idee si coboara de la idee catre cer si catre pamant, numai ea stie sa creeze aceste fapturi miraculoase care au legatura cu basmul romanesc, au legatura cu frumosul, au legatura cu nevoia noastra de bine si adevar si vorbesc despre aceste pasari extraordinare ale spatiului, ale timpului, ale norocului, ale tuturor lucrurilor benefice pe care Cela Neamtu a stiut sa le descopere si sa le restituie intr-o forma plastica exemplara. Aceste pasari care uneori parca plutesc pe vant, aceste pasari care ne dau sentimentul unui spatiu paradisiac sunt inventile Celei Neamtu. Ele apartin unei specii, inventate de Cela Neamtu pentru uzul fiecaruia dintre noi, pentru a comunica cu noi prin intermediul acestor fapturi ale luminii, pentru a ne comunica gandurile lor, aici in acest spatiu abstract, dintre cer si pamant, dintre faptul cotidian si proiectia intr-o dimensiune mai inalta, aceste pasari care stiu sa reverse preaplinul frumusetii lor, daruindu-ne noua preaplinul de care avem atata nevoie.
Este o placere sa privesti tapiseriile Celei Neamtu pentru ca ele iti dau aceasta senzatie de echilibru, de armonie, de frumos. Asa cum spuneam, ele isi extrag elemente arhitectonice din spatiul medieval si vom privi cu mare atentie la aceste ferestre care pot sa fie simple, trifore, de aceeasi dimensiune si inaltime. Le recunoastem, sunt ferestrele manastirilor noastre, dar in acelasi timp sunt si un spatiu de comunicare, sunt un spatiu in care poate fi vazut cerul care bolteste deasupra noastra, dar in acelasi timp ne indeamna sa privim catre interiorul nostru, sa ne descoperim in raport cu aceste elemente extraordinare care au constituit o permanenta a arhitecturii medievale romanesti.
Un alt element care ma emotioneaza este TORSADA. Apare de multe ori in lucrarile Celei Neamtu si vine sa dubleze aceste spatii ale timpului, ale imaginatiei, ale frumosului si ale memoriei. Torsadele constituie un element tipic de expresivitate, un element pe care Cela Neamtu a stiut sa-l adapteze. Si daca tot am vorbit despre ferestrele care fac legatura intre spatiul sacru si cel profan, sa amintim si dimensiunea sacra a lucrarilor Celei Neamtu. Este vorba despre lucrari facute pentru un asezamant monastic din Ierihon, una dintre cele mai vechi asezari umane, un spatiu sacru in care Cela Neamtu a gandit in spiritul artei medievale, asa cum o face de fiecare data prin punctul de la Putna si prin aceste tematici si cronografii pe care le-a acoperit cu stralucire. Este vorba despre o corespondenta intre broderia medievala si arta decorativa medievala, care in Tarile Romane a ajuns la niste obiecte maiastre. Toate aceste lucruri se regasesc in tapiseria cu tematica religioasa a Celei Neamtu, tematica adaptata acestei comenzi pe care a avut-o, dar care exista ca un DAT, ca o constanta a gandirii si sensibilitatii si mai ales a credintei sale. Pentru ca Cela Neamtu este un om credincios. Am senzatie ca doar un om credincios poate sa gandeasca in termeni atat de frumosi si de luminosi, despre semeni. Numai un om atat de credincios poate sa daruiasca lucrari de o asemenea seninatate. Numai un om credincios are certitudinea ca aceste valori fundamentale ale artei pot sa constituie un spatiu de comunicare care sa permita gandului sa se ridice la culmi simbolice si mai ales la adevarata credinta.
Este o replica a unui spatiu paradisiac ceea ce ne propune Cela Neamtu, si in acelasi timp trebuie sa depistam acestui spatiu sursele care au dus la confluenta stilului personal.
Ceea ce face Cela Neamtu face intr-o tehnica dintre cele mai dificile, care se cheama HAUTE-LISSE. Iata, asadar ca ai nevoie de un razboi de tesut, ai nevoie de rabdare, Cela Neamtu este ca o penelopa care nu pregeta sa porneasca de fiecare data la un nou drum, la realizarea unei noi tapiserii, la realizarea unei noi materialitati a bucuriei cotidiene pe care simte si doreste sa ne-o daruiasca tuturor intr-un colorit exemplar.
Culoarea Celei Neamtu. Este o culoare care are o puritate exemplara, este o culoare la care Cela Neamtu ajunge de multe ori prin degrade si trebuie sa ne gandim cat de dificila este aceasta culoare. Este un proces personal, este un proces individual, este un proces in care Cela Neamtu trebuie sa anticipeze si culoarea pe care o vor avea firele pentru a le gandi in acest ansamblu armonios al formei finite. Culoarea ei are aceasta magica proprietate de a ne bucura sufletele, de a se asterne fara complicatii si fara niciun fel de complexe, de a se etala in spatii frumoase, in spatii ordonate, in spatii vizibile si in spatii luminoase. Aceasta relatie intre cer si pamant apare si in culorile fundamentale, cu mii de nuante pe care Cela Neamtu stie sa le realizeze si mai ales stie sa le anticipeze.
Mi se pare un miracol de a gandi abstract o tapiserie care cere un proces atat de indelungat de elaborare si de creatie. Cela Neamtu are aceasta viziune anticipativa si am certitudinea ca de fiecare data cand se afla in fata lucrarii terminat, stie ca este exact ceea ce a dorit sa faca, exact ceea ce a gandit, exact ceea ce s-a straduit…. Sa ofere vizitatorilor lucruri care sunt demne de vazut intr-un spatiu care insenineaza si infrumuseteaza viata noastra de fiecare zi.
Ii multumim Doamnei Tapiseriei Romanesti. Cela Neamtu a stiut sa lucreze impreuna cu cei care au pus in pagina si cu cei care au tiparit acest album gandind si fiind alaturi de fiecare etapa a realizarii sale.