etnotique

 

Primăvara vine pe o rază de soare şi vă intră în casă de 1 martie. Poporul român sărbătoreşte venirea acestui anotimp cu obiceiul mărţişorului, care variază în funcţie de fiecare zonă a ţării.

traditii martisorÎn trecut se obişnuia ca părinţii să lege de 1 martie câte o monedă de gâtul  fetelor sau de mâna copiilor, pentru ca ei să aibă noroc tot anul, să fie sănătoşi şi curaţi asemenea argintului, iar vara să fie feriţi de friguri. În general era vorba de o monedă de argint legată de un doua fire împletite, unul alb şi unul roşu. Acest obicei se făcea înainte de răsăritul soarelui.

Când era lună plină bănuţul se scotea de la gât, iar cu el se cumpăra caş dulce şi vin roşu. Aceste două produse nu erau alese întâmplător, ci pentru că se dorea ca fetele să fie albe asemenea caşului şi rumene în obraji ca vinul.

traditii de martisorMamele care agăţau mărţişorul în pieptul sau la încheietura copilului trebuiau sa nu fie văzute de femeile însărcinate ori pruncul care urma să se nască urma să aibe un semn pe faţă.

În zona Moldovei se obişnuia ca fetele să poarte aceasta monedă douăsprezece zile. Când mărţişorul a început să fie confecţionat ca un dar distinct ele erau cele care îl dăruiau băieţilor.

Photo Credit Ileana Radulescu.Photography

Written By Alexandra Negrila