Rudăria, în Caraș Severin, localitatea care trăiește, de veacuri, în ritmul scrâșnetului pietrelor de moară…
Morile de Apa de la Rudǎria
Un articol semnat de Octavian Grindean
Ȋn Valea Almajului, Natura domină cu blậndețe întreg peisajul.
Oamenii „îndrăznesc” doar cu câteva căsuţe să-şi arate vrednicia.
Aici se aflǎ cel mai mare complex de mori de apă din Europa de Est. Simbioza morilor cu mediul înconjurător face că spectacolul să fie desăvârşit. Cunoscută sub numele de Rudăria, aceasta comună se afla la câţiva kilometri de Bozovici. Comuna Rudăria (o să folosim numele vechi deoarece este mai cunoscut) a fost atestată documentar în anul 1470.
Comuna are o bogată istorie. De altfel, când o să ajungeţi în această comună o să observaţi un şirag lung de tradiţii emanând în curţile oamenilor. Nu este nevoie să le cautati deoarece acestea au obiceiul fericit de a întâmpina turiştii.
De unde vine numele de Rudăria? Acest nume vine de la rậul Rudǎrica care traversează comuna. Se pare că în slavona Rudarica înseamnă „răul de fier”. Pe răul Rudarica se găsesc în prezent 22 de mori de apă din cele 35 care au fost iniţial. Multe dintre ele au fost luate de apă în timpul marilor inundaţii din anul 1955.
Localnicii au avut mare grijă de soarta morilor de apă care au rămas funcţionale. Au fost construite şi numeroase canale care direcţionează apa către roțile morilor. Această particularitate asigură buna funcţionare a morilor de apă chiar şi vară când nivelul răului este mai mic.
Morile de apă sunt protejate de o masivǎ stậncă care limitează efectul negativ al vremii. Datorită importanţei lor istorice, aceste mori au fost introduse în patrimoniul naţional. . Morile cu roată orizontală sau cu ciutură, cum li se spune pe Valea Rudăriei, sunt atestate de pe vremea geților… Rậul Rudarica este „aprovizionat” cu apă de două izvoare care pornesc din Munţii Svinecea. Izvoarele se unesc şi formează Rudarica Mare şi intră în comună.
În albia râului sunt prezente morile de apă. „Dansul” apei începe cu Moara de la Tunel şi se terminǎ la ultima Moară din Ţarină. În 1910 pe răul Rudǎrica se aflau aproape 51 de mori de apă.
În zonă sunt numeroase stânci abrupte şi uriaşe, unele cu înfăţişare umană. Dintre ele se pare că sunt două stânci care au fost denumite de localnici Adam şi Eva. Aceste două stânci reprezintă un subiect interesant de fotografii. Într-o secţiune de doi kilometri se află toate aceste mori.
Acest mic refugiu al Naturii merită să fie vizitat şi implicit recomandat altor persoane care iubesc locurile speciale.
Sursa: Autoboca
#RomaniadePoveste, #TurismRomania, #DestinatiiRomania, #ValeaAlmajului, #MoriledeApaRudaria, #CalatorieinNatura