Biserica noastrǎ, Sfinții Ȋmpǎrați Constantin și Elena din Lilburn, statul Georgia, SUA, sǎrbǎtorește anul acesta 25 de ani de existența a parohiei și o datǎ cu asta, 10 ani de la sfințirea bisericii, 5 ani de pastorire a pǎrintelui George Acsente, dar nu ȋn ultimul rậnd, 100 de ani de Romậnia. Departe de a fi un stereotip, dragostea de țarǎ este pentru romậnii din diaspora ceva real, palpabil, dureros de dulce strậns ȋn inima lor. Fie cǎ ești plecat din Romậnia de 10 ani, 20 sau 50, sau poate doar ȋn trecere, ȋntre slujbe temporare, ca romận ți-e dor de casǎ, de familie, de mậncarea romậneascǎ, ȋți place sǎ-ți vorbești limba nu numai la telefon, ȋți este drag sǎ mai asculți muzicǎ popularǎ, deși nu ți-a plǎcut niciodatǎ prea mult și mergi la bisericǎ, poate mai frecvent decật mergeai cậnd erai acasǎ.
Dacǎ asta nu e dragoste de țarǎ adevaratǎ, atunci ce este? Știm prea bine cǎ romậnii sunt sinceri, și chiar dacǎ fac uneori lucruri de dragul paradei, cậnd e vorba de dorul de țarǎ, acolo nu se pot preface. Cậnd vine vorba de pruncii romậnilor ȋmprǎștiați prin lume, pǎrerile și situațiile sunt și ele ȋmpǎrțite. Copiii nǎscuți ȋn familiile de romậni stabiliți ȋn strǎinǎtate sunt ȋn mare parte mai bogați cu o limbǎ, cu experiența mậncǎrii gǎtite de bunica, cu verile petrecute nu ȋn summer camp, ci la scǎldat ȋn gậrla satului, cu Crǎciun cu leru-i ler, și cu Dumnezeu, care se cheamǎ Dumnezeu, și nu God. Parohia noastrǎ e norocoasǎ. Dǎruitǎ cu peste 100 de vlǎstare, crește frumos sub atenta ȋndrumare a pǎrintelui, a instructorilor de dansuri populare, a mamelor cu experiența din organizația doamnelor, a tinerilor din organizația de tineret, și nu in ultimul rậnd a ȋndrumǎtorilor de la școala duminicalǎ.
Copiii sunt mereu prezenți ȋn mijlocul bisericii, fie la slujbe, la cele douǎ festivaluri pe care parohia le gǎzduiește, primǎvara și toamna, ori la marile sǎrbǎtori religioase sau laice. Anul acesta cu atật mai mult, cậnd ȋmbrǎcǎm și noi straie de sǎrbǎtoare și ne pregǎtim plini de emoție pentru marele eveniment de pe 1 Decembrie, cậnd romậnii parohiei noastre se vor aduna sǎ sǎrbǎtoreascǎ printr-un eveniment special intitulat „Centenarul Marii Uniri – Sǎrbǎtorim Ȋmpreunǎ”, cậnd se va face citirea documentelor istorice, recitare de poezii, muzică și desigur, se va ȋncinge și Hora Unirii. Tot atunci, copiii participanți la concursul internațional Romậnia – 100 Rǎdǎcini vor fi evidențiați, iar cele 4 lucrǎri calificate ȋn finalǎ, premiate. Se ȋntậmplǎ multe lucruri simple și frumoase ȋn comunitǎțile romậnești din afara țǎrii și cei 100 de ani de Romậnia ne-au adus ȋmpreunǎ, deși de multe ori doar virtual, ne-au legat mai mult ca niciodatǎ și asta nu poate decật sǎ ne bucure.
La mulți ani, Romậnia!
La mulți ani, romậni de pretutindeni și nu ezitați sǎ vǎ ȋntindeți mậinile peste mǎri și țǎri, acum și peste ȋncǎ o sutǎ de ani!
Oana Petroaie , Atlanta- Georgia SUA, 21 noiembrie 2018