Luna octombrie ne-a adus o mare bucurie, am descoperit o pictoriţă româncă, stabilită ȋn Dubai şi pe care o vom lăsa pentru ȋnceput să se prezinte singură.

Ruxandra Mocean –   „Am ȋnceput să pictez la frageda vârstă de 3 ani, ȋnainte de a ȋnvăţa să scriu sau să citesc. Ȋncă de mică am fost atrasă de portrete şi cai, pe care ȋncă le pictez cu mare drag. Am avut prima expoziȊie personală la 10 ani ȋn Germania şi tot ȋn acelaşi an am câştigat un premiu naţional ȋn pictură bizantină. Au urmat zeci de expoziţii ȋn ţară şi in străinătate şi am continuat să studiez pictura ȋn paralel cu studiile uzuale până când am părăsit România acum 15 ani.

Din România m-am mutat ȋn Elveţia pentru studii şi de acolo ȋn Dubai, unde sunt stabilită de peste 12 ani. Ȋn ciuda pasiunii mele pentru pictură şi succesului avut ȋn copilărie (inclusiv succes financiar) nu am avut curajul să mă dedic ȋn ȋntregime artei până de foarte curând. Aşadar am obtinut trei diplome Bachelor şi un MBA ȋn domenii diferite, care se pretau foarte bine ȋnsă carierei pe care am şi urmat-o de altfel ȋn Business Management şi Sales & Marketing. Pictura rămăsese o pasiune latentă pe care timp de atâţia ani nu am luat-o ȋn serios din teama lipsei siguranţei materiale care este des asociată cu arta.

După 12 ani petrecuţi ȋn mediul corporatist am decis, de curând, să demisionez şi să ȋmi dedic viaţa ȋn ȋntregime artei. Prin urmare am ajuns ȋn punctul ȋn care pasiunea cântărea mai mult decât teama.

Ȋn puţinele luni am pictat nenumărate tablouri şi am avut deja expoziţii ȋn Dubai, Creta şi urmează ȋn curând Paris şi Barcelona.

Foarte multe din picturile mele au un substrat spiritual. Fiind credincioasă, sunt profund inspirată de versuri biblice, muzica bisericească şi rugăciune. De multe ori plâng cand pictez icoane sau tablouri inspirate de pasaje biblice care m-au mişcat, o emoţie care este foarte des simţită si de privitori. Am spus mereu că scopul meu nu este să creez ceva ultra-realist (pentru asta avem aparate foto) sau ceva frumos şi atât. Doresc să depăşesc limitele estetice şi să aştern emoţii pe pânză, să creez ceva ce nu poate fi exprimat prin cuvinte. Doresc ca atunci când cineva priveşte tablourile mele să se piardă şi să se regăsească ȋn acelaşi timp privindu-le, să aprind (sau să domolesc, după caz.) o scânteie ȋn lăuntrul său.

 

Ȋn puţinele luni am pictat nenumărate tablouri şi am avut deja expoziţii ȋn Dubai, Creta şi urmează ȋn curând Paris şi Barcelona.

 

Foarte multe din picturile mele au un substrat spiritual. Fiind credincioasă, sunt profund inspirată de versuri biblice, muzica bisericească şi rugăciune. De multe ori plâng cand pictez icoane sau tablouri inspirate de pasaje biblice care m-au mişcat, o emoţie care este foarte des simţită si de privitori. Am spus mereu că scopul meu nu este să creez ceva ultra-realist (pentru asta avem aparate foto) sau ceva frumos şi atât. Doresc să depăşesc limitele estet

ice şi să aştern emoţii pe pânză, să creez ceva ce nu poate fi exprimat prin cuvinte. Doresc ca atunci când cineva priveşte tablourile mele să se piardă şi să se regăsească ȋn acelaşi timp privindu-le, să aprind (sau să domolesc, după caz.) o scânteie ȋn lăuntrul său.

Pe lângă pictură sunt pasionată de limbi (vorbesc 8 limbi) şi sport. Practic muay thai şi jiu jitsu Brazilian cât de des pot. Acum ani de zile cântam şi la chitară (acustică şi electrică) şi la pian, dar ȋn prezent nu am timp aşa că dacă nu sunt ȋnconjurată de pensule şi şevalet sunt pe lângă un sac de box şi un kimono maltratat de căderi şi smucituri.”

Puteţi admira lucrările artistei pe situl : Www.ruxandramocean.com

IG: Ruxandra_the_Artist FB: Ruxandra_the_Artist 

Ruxandra Mocean – O artistă care a fost atrasă încă din copilărie de arta combinării culorilor pe șevalet.

Tablourile Ruxandrei Mocean fac apel la credințe şi sentimente, care nu îi sunt străine. Experimentează sentimentul religios.  S-a spus mult despre pierderea credinței în ziua de astăzi. Dar poate vom fi conduși și să punem la îndoială un anumit număr de prejudecăți cu privire la ireligia secolului al XXI-lea, loc al unui transfer al sacrului mai mult decât al dispariției sale. Este o trecere de la cultul creștin la cultul artei, transformarea statutului imaginii. Arta și credința, sunt aliați pentru eternitate! Paul Klee, ȋn Théorie de l’art moderne, spune : „Realitățile artei extind limitele vieții așa cum apare în mod obișnuit. Pentru că nu reproduc vizibilul cu mai mult sau mai puțin temperament, ci fac vizibilă o viziune secretă”.

Genesis

In artă, ceea ce este invizibil devine vizibil, iar sensul a ceea ce este vizibil este livrat prin interpretare simbolică. Un spațiu de deschidere în care totul se arată altfel, transformă radical relațiile noastre obișnuite cu lumea, cu viața și cu cerul nostru înstelat spre care ne ridicăm deseori privirea. Pictura artistei Ruxandra Mocean este poezie, iar culoarea este prezentă pentru a exprima toată profunzimea ȋn discursul tabloului, culoarea timpului, culoarea sentimentelor, a cuvintelor nerostite.

Crezul ei artistic este ilustrat de limbajul culorilor şi materialelor folosite. Iar sub acest limbaj pe care îl repetă şi în care se repetă, pentru cea mai mare exaltare a ochiului, culoarea se strecoară sub pecetea secretului și a sacrului. Face parte dintr-o hierofanie care este departe de a exclude o istorie a culorilor, ea însăși inseparabilă de o poetică a culorii. Culorile sale sunt cele ale poetului, ale poetului- pictor, ale pictorului – femeie, şi se remercă sincere şi clare, compacte şi netede, cu o strălucire vie. De la ochi la cuvânt se stabileşte o complicitate unde enigma – culoare ar putea fi atât masca, cât şi filtrul.

A vedea se învață, în pictură ca și în literatură. Culoarea, în ambele cazuri, este mai presus de orice lumină. Din cauza (sau în ciuda) luminozității de bază a culorilor pictorului și poetului, strălucirea necesită clarviziune.

Artista compune variații pe aceleași teme cu autenticitate și emoție extraordinară.

Concepția despre arta Ruxandrei Mocean este dinamică și cosmică, ea caută să traducă pictural viziunea sa asupra lumii. Lucrările sale sunt ca o confesiune arzătoare. Ca ȋn poezie, realul este recompus, toate sunt un creuzet de experimentare constituind un adevărat proiect poetic ȋn culori.  Depășirea limitelor formale și generice este un act de libertate și emancipare.  Arta sa are o putere transformatoare care conferă o strălucire aparte sentimentelor, trăirilor şi creației sale, o aureolă a unui dialog recreat constant între prezent și trecut. Lucrările sale sunt o mărturie, o artă a reprezentării de sine, a căutărilor sale.

Ceea ce face perfecțiunea unei opere de artă este întotdeauna un maxim de individualizare, o perfecțiune a singularității.  Ȋn arta Ruxandrei Mocean  există o punte de legătură între spiritul pictorului și cel al spectatorului.

Artistă prolifică, observă și pictează mișcările calului și mersul acestui nobil animal care îi este drag inimii. Calul reprezintă pentru ea noblețe, inteligență, complexitate și libertate. Un animal cu care se poate trăi o legătură reală și poate aduce fericire fără echivoc. Din aceste motive a pictat calul pe care l-a surprins parcă ȋntr-un portret. Privirea lui este cea care lovește. Sclipirea din ochi nu este aceea a pasiunii pentru libertate.  Artista imprimă calului o privire întrebătoare, aproape neliniștită, care pare să reflecte sufletul neliniștit al modelului. O privire care este mai mult umană decât ecvină.Este cu adevărat un portret în mod „uman”.

Este artista care pictează lacrimile. Câte lacrimi sunt în ochii unei femei? Câteodată viața  devine o lungă croazieră în lacrimile pe care le vărsăm, de bucurie, de tristeţe, singurătate, dor…toate

Mater dolorosa