Cecilia CUȚESCU-STORCK (1879-1969) – prima femeie profesor la o universitate de artă de stat din Europa, proeminentă personalitate a plasticii feminine românești

Storck, este un nume celebru ȋn ţara noastră, un nume care a întregit familia de mari artiști ai României. Cecilia Cuțescu se naște la Râul Vadului, în Comuna Câineni. Este adoptată de bunicii materni, de la care ia numele de familie Cuțescu. A frcventat Şcoala Centrală de Fete din București. Pasionată de artă de la o vârstă fragedă, se ascunde în timpul orelor de școală pentru a picta.

 

cecilia-cutescu-storckLa terminarea școlii, familia Cuțescu cere sfatul pictorului polonez Tadeusz Ajdukiewicz, o personalitate cu renume la vremea aceea, care confirmă talentul Ceciliei. Pictorul polonez îi indeamnă pe părinți să-și trimită fiica în străinătate. Artista este trimisă la München în 1897 unde studiază la Damenakademie cu profesorii Fehr și Schmidt, iar în 1899 se mută la Paris unde frecventează Académie Julien sub tutela lui Jean Paul Laurens si Benjamin Constant. În acest timp expune constant în Franța și în România.

 

cecilia cutescu storckLa Paris lucrările îi sunt acceptate la Salonul de Toamnă, iar în 1906 are prima expoziție personală la Galerie Hessèle pe Rue Lafitte. La București este cooptată ȋn gruparea Tinerimea artistică, iar lucrările ei au fost expuse alături de cele ale lui Constantin Brâncuși.  Se căsătorește cu sculptorul Frederic (Fritz) Storck. Devine tot mai interesată de artele decorative si pictura murală monumentală. În 1916 devine profesoară la catedra de arte decorative a Academiei de Arte Frumoase din București, fiind prima femeie profesor la o universitate de artă de stat din Europa. Creează numeroase picturi murale ȋn clădiri publice din București, dintre care cea mai importantă este marea frescă „Istoria Negoțului Românesc”, realizată în 1933 în aula Academiei de Studii Economice .

cecilia cutescu storck O altă lucrare de pictură murală, „Agricultura, industria şi comerţul” se află în holul de onoare al Băncii Marmorosch-Blank.Continuă să expună în țară (la Tinerimea artistică, în saloanele oficiale și la expoziții de stat) și peste hotare, iar în anii 1924 și 1928 reprezintă România la Bienala de la Veneția. În 1937 este aleasă președintă a Sindicatului de Arte Frumoase.

În 1943 artista publică o carte autobiografică intitulată “Fresca unei vieți”, iar ȋn 1966 volumul este întregit și revizuit sub titlul “O viață dedicată artei”. Cecilia Cuțescu-Storck se stinge din viață în 1969 la București.

cecilia-cutescu-storckCecilia CUȚESCU-STORCK:

  • Prima femeie profesor universitar în învăţământul de artă din Europa;
  • Prima femeie din România care a executat pictură murală;
  • La Expoziția Internațională de la Barcelona (1929), obține Marele Premiu și Medalia de aur, iar la cea de la Paris (1937), primește Medalia de aur.
  • Devine Cavaler al Ordinului Meritul Civil, din Spania, și Cavaler al Legiunii de Onoare;
  • În 1957, i se acordă titlul de”Maestru Emerit al artei”.