Dan TEODORESCU

În prima zi din octombrie, pe plan mondial se aniversează Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice. În acest context, pe 1 octombrie 2018, Sala „Ana Aslan” din cadrul Centrului Cultural Multifuncţional pentru Persoanele de Vârsta a Treia din Iaşi a găzduit un eveniment cultural de excepţie, sub titulatura „Demnitate, Solidaritate, Respect”. Organizatorii au fost Centrul Cultural Multifuncţional pentru Persoanele de Vârsta a Treia Iaşi şi Asociaţia Judeţeană Iaşi Moldova a Pensionarilor, moderatorii manifestării fiind Magdalena Lupu şi Mihai Vieriu.

Pentru început, Liviu Filipescu – preşedintele Consiliului Judeţean al Persoanelor Vârstnice a prezentat importanţa Zilei Internaţionale a Persoanelor Vârstnice, unde s-a menţionat şi câteva aspecte legate de valoarea punctului de pensie în România.
Din partea Consiliului Naţional al Persoanelor Vârstnice, Marian Stanciu a lecturat un mesaj trimis ieşenilor de preşedintele Preda Nedelcu.

În continuare, preotul Radu Brînză, de la Parohia Sf. Haralambie Iaşi, a vorbit asistenţei despre valorile morale ale familiei, cu trimiteri clare la participarea românilor la Referendumul din 6-7 octombrie 2018. Părintele a spus: „Cu Hristos, iubirea nu se termină niciodată! Familia este sfântă, iar statul este puternic, când o familie este puternică, iar familia trebuie să fie constituită dintr-un bărbat şi o femeie. Biserica nu face politică, dar ea susţine referendumul, unde cu toţii e bine să votăm DA! Vă rugăm, ca pe 6 şi 7 octombrie să spuneţi DA la referendum. Să dea Dumnezeu să reuşim!”.

 

A urmat un program cultural-artistic de ţinută, la care şi-au adus contribuţia Grupul Coral „Senior” (dirijor: Elisabeta Ciobanu – 82 ani) şi Grupul Coral „Seniorii celor Şapte Coline” (dirijor: Elena Apostol). Soliştii ultimului grup coral menţionat au fost Iulia Rabac şi Roxana Poiană, iar Stela Lazanu a avut un recital poetic de excepţie. Iulia Rabac a prezentat publicului şi un frumos recital de muzică populară.

Actriţa Ina Paladi a recitat un poem de Adrian Păunescu, iar Angela Pistol a rostit o poezie proprie, ambele în spiritul evenimentului. Inginera Zenovia Ghican a dorit să expună câteva metode medicale speciale, prin autocontrol, elaborate de Dan Seracu, fără însă a avea un prea mare succes la public. În final, cei prezenţi au putut admira şi expoziţia de pictură „Culorile toamnei” a lui Iulian Ipimahi, absolvent al Şcolii Populare de Arte Iaşi.

—————–
Dan TEODORESCU

Iași, 5 octombrie 108