Despre Iarna pe uliță sau Crăiasa Albă, despre viforoasa și splendida iarnă ați tot citit, nu ați aflat însă despre iarna de la Tulgheș! Ce o face așa de specială, de ce am ales să vă povestesc despre ea? Nu știu, pur și simplu m-a fermecat! Ca să ajungi la Tulgheș, locul ăsta fascinant, binecuvântat de Dumnezeu cu peisaje de poveste, trebuie să treci munții, indiferent din ce direcție vi, ai de trecut prin serpentine și printre dealuri și munți.

ceahlauTulgheșul se află la poalele Muntelui Sfânt așa cum numesc românii Masivul Ceahlău, se văd bine crestele din sat, un peisaj maiestuos. La doar 20 de km, se află stațiune Borsec, renumită pentru apele minerale și o destinație turistică ce a reînviat în ultimii ani. Tot la 20 de km, în direcția opusă, se află stațiunea Durău, renumită și ea ca și veche destinație turistică. Localitatea se află la granița Ardealului cu Moldova, la limita județului Neamț cu Harghita, Satul Pintec fiind așezat pe teritoriul ambelor județe.

 

 

Casa cu ceas din Tulghes

Casa cu ceas din Tulghes

Dacă alegi să vizitezi Tulgheșul iarna, pentru că despre vară și celelalte anotimpuri vom vorbi la timpul potrivit, vei avea ocazia să te reântâlnești cu iernile copilăriei petrecute la bunici dar beneficiind de confortul și înlesnirile epocii noastre, internet, cazări moderne,restaurante, sală de Fitness și cam tot ceea ce turistul modern are nevoie. Dacă ești un pasionat al drumețiilor, ești cel mai câștigat deoarece, nu-ți ajunge o săptămână să vizitezi toți versanții și să atingi toate culmile din arie. Este minunat să pornești cu rucsacul in spate, echipat și dacă îți place compania, însoțit de un cunoscător al locurilor, localnicii sunt foarte ospitalieri, și când vine ora mesei să poposești intr-unul din bordeiele din munte și să îți pregătești un prânz tradițional, de regulă aceste bordeie sunt folosite vara ca și locuință pentru cei veniți să facă fânul în pajiștile Alpine sau să văreze cu animalele, pe timpul iernii căsuțele ramân deschise pentru drumeți sau vânători, legenda locului spune că, îți poartă noroc să lași bordeiul curat și cu ceva în plus, nu în minus, astfel, treaba merge bine.

mancare romaneascaCe poți mânca la deal? Musai o mămăligă cu mălai copt, o brânză de burduf, o tocană de ardei copți cu brânză, o tocană de bureți puși pe iarnă, un bulz fript în jar sau să faci scrijele pe plită ( felii subțiri din cartofi, coapte pe plită) sau cartofi în jar, pichioci le spun sătenii și au un mare talent în a gătii cartofii cum nici nu gândești. Produsele ți le procuri din sat de la producători. Dacă ești vânător, iar ai noroc pentru că la Tulgheș, Asociația vânătorilor este una puternică iar vânătoarea este o îndeletnicire veche pentru care aceste locuri sunt vizitate de vânători din toată Europa. Dacă nu îți plac armele, poți avea un shooting cu animale sălbatice folosindu-te de aparatul de fotografiat, sigur nu vei pleca cu cardul de memorie gol.

 

ceahlauParapantiștii sunt foarte multumiți de culmile locului, Highes ( 1500 ) situat vis-a-vis de Ceahlău, oferă o bună perspectivă de zbor, în fiecare an fiind și un festival local de zbor. Iubitorii de offroad au și ei trasee cu diferite grade de dificultate și foarte mulți localnici pasionați cu care pot împărtăși acest sport sau pot concura anual ka Festivalul Munților Carpați ce are loc la Tulgheș. Dacă îți plac țesăturile tradiționale și vrei să pleci acasă cu textile meșteșugite de femeile din sat, iar ai mare noroc pentru că, la Tulgheș găsești și astfel de comori, pe lângă produsele culinare cu care te poti înfrupta după bunul plac și pe care le poți duce și celor dragi. Pentru copii, la Tulgheș, este destinația de iarnă a unei vacanțe pitorești unde vor avea ocazia să cunoască lumea satului românesc, săniuțe, derdeluș, animale domestice cu care să se împrietenească, drumeții, experiențe noi și aer curat! Imaginile vorbesc mai frumos …

Cristina Timariu