alma gluckAlma Gluck (n. 1884 Iaşi, România – d. 27 octombrie 1938, SUA)  este o soprană americană de origine română, una dintre cele mai faimoase cântăreţe din lume la apogeul carierei sale. Ea a reuşit performanţa, acum un secol, de a vinde discuri în peste un milion de exemplare.
Născută la Iaşi, fiica lui Leon şi a Zarei Feinsohn, în 1910 a emigrat în SUA. A studiat canto la New York şi în Europa, cu Marcella Sembrich şi Jean de Reszke. În biografia artistei, realizată de Bob Hufford, se precizează că artista a reuşit rapid să se dezvolte profesional, ajungând în 1909 într-un turneu european şi într-o audiţie la Metropolitan la directorul general Giulio Gatti – Casazza şi dirijorul Arturo Toscanini. Cu numele de scenă Alma Gluck, la 16 noiembrie 1909 şi-a făcut debutul pe sena prestigioasei instituţii de cultură.

A fost una dintre primele soprane imprimate pe disc, cu 140 de înregistrări în cei 10 ani de activitate, într-un tiraj de peste un milion de exemplare. A cunoscut succesul la Metropolitan Opera din New York şi a ajuns foarte cunoscută în SUA, devenind prima cântăreaţă de muzică clasică care a vândut un milion de copii ale înregistrării „Carry Me Back to Old Virginny”, la casa de discuri Victor Talking Machine Co. Pe lângă operă, Alma Gluck a înregistrat şi imnuri creştine în duet cu Louise Homer între care Rock of Ages, Wishpering Hope, One Sweetly Solemn Thought şi Jesus, Lover of My Soul( notează  Enciclopedia personalităţilor feminine din România, Editura Meronia, Bucureşti, 2012)