Povești cusute din Nordul Județului Harghita

 

O deschidere a Lăzii de zestre, așa s-ar putea interpreta acest proiect. O ladă de zestre simbolică, un ungher al sufletului de român.

Despre rădăcinile românești din Corbu și Tulgheș s-au scris primele dovezi pe pânză, cu acul și cu multă îndeletnicire. Așa s-au păstrat peste veacuri credințele, valorile, graiul și portul. Pe când oamenii încă nu aveau fotografia sau tipăritura, româncele țeseau simboluri și istorie pe pânze.  Este fascinant cum au reușit, atât de natural, să transmită din generație în generație, însemne identitare, tradiții și credințe, valori și obiceiuri care să definească atât de frumos și autentic obârșia unui neam.

Atunci când nimeni nu mai vorbește despre noi, aceste moșteniri din lada de zestre a satelor, stau mărturie a rădăcinilor adânci, iar atunci când lumea este prea mare și prea îndepărtată, zestrea strămoșeasca ține loc de acasă pentru cei care o poartă în suflet sau în depărtate unghere din locurile unde au fost purtați de soartă.

Suntem un popor binecuvântat cu rădăcini puternice, cu valori și credințe frumoase, cu creativitate și putere de a reuși să ne păstrăm identitatea în orice timpuri. Ia, este un simbol al păstrarii și transmiterii identității naționale, un adevărat ambasador al românilor oriunde ar fi purtată.  Modelele cusute în straiul național sunt mesaje pe care femeile le cos cu iscusință și sens, sunt blazonul care arată apartenența la o zonă, modelele sunt unice, pentru că și oamenii sunt unici, și gândurile și simțurile, dar și evenimentele pentru care sunt pregătite a fi purtate.

Vechi sau noi, cămășile cusute de mâinile meșterilor noștri populari, înnobilează atunci când sunt purtate și fiecare chip, mai tânăr sau mai bătrân, primește o înfățișare aparte, devenind o clipă de istorie românească.

Cândva, se spunea atât de frumos, că de portul popular nimeni nu ne poate dezbrăca, iar astăzi, când vedem încă tineri care prețuiesc și promovează aceste valori, realizăm adevărul acestor cuvinte.

Practic, proiectul este încununat de producția a 10 episoade de film documentar, realizat cu profesionalism și o abordare modernă. Seria de documentare scot ȋn evidență obiceiuri, tradiții, credințe și valori ale românilor din nordul județului Harghita. Vestea bună a realizării acestui proiect o constituie sprijinul acordat de Guvernul României prin Secretariatul General al Guvernului, instituții ce susțin pastrarea și promovarea simbolurilor de identitate națională. Aceste documentare vor servi drept material didactic pentru copiii români din Diaspora, dar și pentru a se păstra, ȋntr-un mod cât mai autentic, valorile culturale de patrimoniu material și imaterial. Documentarele vor fi difuzate pe mai multe canale de televiziune, pe care urmează să vi le anunțăm, și vor fi încărcate pe site-ul proiectului. https://www.povesticusute.com/