CAROLINE  BAHNA

La vȃrsta de 10 ani am avut plǎcerea de a ȋnvǎța multe feluri de lucru de manual : broderie,  punct de cruce, cusut la mȃnǎ și croșetat. Acum cȃțiva ani am auzit povești despre șezǎtorile care se fac ȋn satele romȃnești, o fericită îmbinare între muncă şi petrecere. M-au fascinat și m-am gȃndit  sǎ ȋmpletesc trecutul cu prezentul, sǎ deschid un atelier unde pot face șezǎtori și sǎ predau lucrul manual copiilor și tuturor pasionaților de handmade, celor cǎrora le place sǎ-și ȋnfrumusețeze  casa și viața.

Ȋn plus, prietenii vor prețui mult mai mult cadourile fǎcute de mȃnǎ pentru cǎ ele sunt unice, fǎcute special pentru ei, cu multǎ dragoste.

In noiembrie 2016 mi-am realizat visul și am deschis atelierul CraftRoom unde predau peste 10 feluri de lucru manual. Participanții la aceste cursuri vin din toate zonele Libanului, persoane care se aflǎ la primul contact cu lucrul manual și care ȋnvațǎ cu plǎcere de la primii pași ȋn acest domeniu pȃnǎ devin adevǎrați experți. Atelierele sunt ȋmparțite dupǎ vȃrstǎ: pentru copii de la7 pȃnǎ la 13ani și ateliere pentru adulți ȋncepȃnd de la vȃrsta de 13 ani ȋn sus. La 13 ani copii se dezvolta mult din punct de vedere fizic și social, au toate abilitǎțile necesare pentru a lucra ȋntr-un grup cu adulții.

Atelierul CraftRoom a ȋmplinit un an de la deschidere și mǎ bucur cǎ am schimbat viața multor persoane : unele dintre ele și-au deschis un magazin online, au fǎcut o meserie din ce au ȋnvǎțat, altele au ȋnvins stresul din viața de zi cu zi și mulți copii au preferat lucru manual ȋn locul tabletelor.

In plus de activitǎțile pe care le fac ȋn atelier, lucrez cu mai multe organizații non profit, cu persoane cu dizabilitǎți, predau ore de lucru manual la școala Saint Cœur Ain Najem și sunt prezentatoare o datǎ pe sǎptǎmȃnȃ pe canalul LBC la programul Bte7la El Hayet.

Lucrul manual are multe beneficii asupra corpului și psihicului nostru: are efecte similare cu meditația, reduce simptomele de anxietate, stres și deprimare,ȋmbunǎtǎțește funcțiile motorii fine. Activitǎțile creative, sau lucrul manual, pot fi de un real ajutor ȋn dezvoltarea copiilor, le dezvoltă potențialul creativ și îi stimulează să experimenteze. Culorile și, materialele cele mai variate îi ajută pe copii să înțeleagă concepte abstracte. Putem sǎ îi încurajăm să-și folosească imaginația și să descrie o poveste în jurul a ceea ce au creat.  Copiii ȋși vor canaliza energia și resursele într-o direcție constructivă.

Lucrul manual este o pasiune care am moștenit-o de la mama, care m-a ȋncurajat sǎ creez multe lucruri frumoase cu propriile mȃini și de la bunici. O pasiune care m-a ȋmbogǎțit ca om și o voi transmite mai departe fetelor mele.