Tradițiile, folclorul și portului național sunt comori inestimabile care ne definesc ca popor, facându-ne unici și nemuritori, comori inestimabile care ne reprezintǎ cultura și istoria.

Ȋndrǎgostitǎ de folclor și de portul tradițional, ȋndrǎgostitǎ de rafinament, armonie cromaticǎ, de frumos pur românesc, Silvia Floarea Toth este posesoarea unei colecții etnografice de costume populare impresionante, piese deosebite, de o frumusețe aparte, piese care vorbesc despre  «leagănul de suflet» în care «veșnicia s-a născut», satul românesc.

Ȋn același timp, Silvia Floarea Toth este și o ȋmpǎtimitǎ a esteticului ȋn fotografie. Pasiunea pentru fotografie a fǎcut-o sǎ creeze albume cu imagini desprinse parcǎ din basme, unde Ileana Cosânzeana, personaj al mitologiei românești este simbolul eternului feminin al satului românesc, simbolul armoniei, al frumuseții, al cunoașterii ancestrale.

Munca sa este dedicatǎ promovǎrii și valorificǎrii  portului național românesc, este o susţinătoare a tradiţiilor româneşti, pe care le consideră temelia societăţii. A reușit să facă cunoscut costumul de pe Valea Someșului în Italia, SUA și Austria. Are o colecţie impresionantă de costume populare şi obiecte de decor tradiţionale, din zona Năsăud (numai piesele vestimentare sunt în număr de 1500 de bucăţi) şi se luptă pentru a păstra vie moştenirea străbunilor ei.

Pe doamna Silvia Floarea Toth, am cunoscut-o virtual, am solicitat o colaborare cu revista ORIENT ROMANESC. A rǎspuns cu amabilitate și mult entuziasm, dorind sǎ cunoascǎ și sǎ fie cât mai aproape de comunitatea româneascǎ din Liban.

Pentru cǎ de puțin timp se aflǎ ȋn noua ipostazǎ de mǎmicǎ, lucru care necesitǎ enorm de mult timp și implicare, doamna Silvia Floarea Toth ne-a timis pentru publicare fotografii din Colecţia de artă populară Silvia-Floarea Tóth și un interviu acordat revistei Clik pentru femei.

Vǎ mulțumim stimatǎ doamnǎ și vǎ așteptǎm ȋn țara cedrilor pentru un nou album al costumului popular românesc realizat ȋn locuri ȋncǎrcate de istorie, Byblos, Baalbek, Saida, Tyr …

Silvia-Floarea Tóth, colecționara de frumos

Cu părul prins cunună, în ie cu râuri albastre, pare una din acele făpturi diafane din basmele românești. Aparența fragilă ascunde însă tenacitatea și pasiunea păstrătorului de trecut.

Merită s-o vezi pe Silvia în acțiune:dintr-un morman de țesături expuse pe tarabă,pune ochii imediat pe piesa „de muzeu“. Am văzut-o descoperind astfel o ie veche din cânepă,cu minunate cusături multicolore. O bună parte din colecția ei fabuloasă de veștminte populare a strâns-o așa:căutând pe la târguri,scotocind prin lăzi de zestre,iscodind în dreapta și-n stânga.

Misterul veștmintelor de altădată

S-a născut la Constanța,dar a crescut în satul Mocod din Bistrița-Năsăud. „Când eram copil,aşteptam cu nerăbdare duminica,să mă îmbrace bunica sau mama în costumul meu roşu,ca să mergem la biserică“,își amintește ea. „Eram fascinată de frumuseţea acelor haine. Îmi amintesc ce cuminte eram,de teamă să nu le stric“. În timp,i-a încolțit în suflet o dorinţă:„Să găsesc,dacă se mai putea,hainele cele vechi,despre care auzisem atâtea poveşti. Era ca un basm,o lume care îmi scăpa printre degete,un mister“.

De la rude

A început să adune costume populare de la cei din jur. „Primele 30 le am de la bunica,mama şi mătuşile mele“,povestește Silvia. „Apoi am început să strâng de la vecine,prietene,rude şi cunoştinţe. O prietenă din copilărie mi-a dat tot ce avea în pod,saci întregi cu ţesături,oale de lut,ulcioare.“ De obicei,oamenii locului sunt cei care o cheamă,ca să-i arate ce au mai găsit:  „Sunt amuzați de faptul că orice cârpă veche mă entuziasmează. Însă și lor le place să mă vadă îmbrăcată în lucrurile acestea.“

Cealaltă pasiune,fotografia

Mai târziu,înfuriată de un articol în care autorul spunea că Mocod este „prăfuit şi uitat de lume“,Silvia a creat o pagină de facebook dedicată satului ei,unde publică poze vechi-dar și imagini noi,realizate de ea. Fotografia este o altă modalitate prin care își poate exprima pasiunea pentru autentic. „Încerc să readuc la viaţă lumea de demult,aşa cum mi-o imaginez eu din poveştile auzite de la bunici şi părinţi. Am ales autoportretul,fiindcă e o provocare.“

Sprijinul celor dragi 

„Nu e uşor să strângi o colecţie,mai ales când 99% din piese au nevoie de restaurare şi curăţare atentă“,spune Silvia. „Nu aş fi reuşit fără familia mea:soţul meu,mama mea,bunicii şi mătuşa Măriuţa. Bunicul meu,cojocar din vechea breaslă şi modelul meu favorit pentru fotografii,a restaurat toate pieptarele vechi din colecţie şi a cusut câteva noi pentru mine,după modele învăţate în anii ’40. Bunica a croşetat zeci,poate sute de metri de dantele. Prin mâinile mamei au trecut toate cămăşile mele,iar mătuşa Măriuţa a cusut un cojocel pentru mine și a împletit cei mai frumoşi ciucuri.“

Poveste cu final fericit

O rog să descrie veșmintele tradiționale din regiune. „Există un grup de sate care se aseamănă la gusturi:Mocod,Zagra,Poienile Zagrii,Mititei,Rebrişoara şi Salva. Colecţia mea se axează pe portul de aici. Nu întâmplător,aceste sate erau,acum mai bine de 70 de ani,arbitrii eleganţei în Ţara Năsăudului. Mărgele,lână fină,mătase,piele,fir metalic,paiete şi panglici,toate erau transformate de femeile şi bărbaţii de aici în haine de o frumuseţe aparte.“ Din păcate,zestrea trudită de femei a fost aruncată pe apă sau dată la schimb pe un lighean. „Satul Mocod,unde,alături de Salva,s-au purtat prima dată clopul cu păun şi pieptarul cu ciucuri,a căzut în uitare. Pare o poveste tristă,dar are un final frumos. Tinerii sunt încântaţi să-şi redescopere rădăcinile – iar acum fiecare familie are cel puţin un costum popular în casă.“

Știai că…

… colecția Silviei numără aproximativ 800 de piese de îmbrăcăminte? Mai cuprinde 1000 de țesături,ceramică,mobilier. Zestrea e depozitată în câteva încăperi.

… cele mai vechi lucruri de colecție sunt de pe la 1900?

… întreținerea hainelor e anevoioasă? Contra moliilor,se folosesc esențe tari,frunze de nuc,busuioc,dumbravnic. Pieptarele de piele și de catifea se împachetează în ziar. Iarna,pânzele se fac albe ca zăpada,dacă sunt lăsate să înghețe peste noapte.

Sursa: https://www.clickpentrufemei.ro/sectiune/oameni-si-destine/articol/silvia-floarea-toth-colectionara-de-frumos

Sursa foto :Colecţia de artă populară Silvia-Floarea Tóth