Acolo unde își întinde fruntea semeață Muntele Sfânt Ceahlău, unde codrii se oglindesc în luciul neclintit al lacului Bicaz, acolo unde pășunile alpine poartă molcom turmele de oi, acolo unde oamenii și-au așezat biserici cu turle înalte pentru a-și înălța ruga spre ceruri și case cu cerdac sculptat în lemn pentru a fi mai alături de cei dragi, acolo, între Farcașa și Hangu, chiar acolo, este minunata Țară a Hangului. Greu de povestit în cuvinte despre pitorescul locului, o patrie a naturii, a frumosului, a tradițiilor și obiceiurilor moldave străvechi. Merită să-ți iei câteva zile și să vizitezi aceste meleaguri frumoase și încărcate de istorie. Sunt locuri de cazare, atât în Stațiunea Durău, parte din acest areal, cât și în Ceahlău, Farcașa și pe tot malul lacului Bicaz.

     Priveliștea este înălțătoare iar mâncarea și atracțiile locului sunt un adevărat balsam pentru trup și suflet. În fiecare an, în luna martie, Asociația Celor mai Frumoase Sate din România (AFSR) în parteneriat cu Ambassade de France en Roumanie și Asociația Wallonie-Bruxelle, organizează evenimentul concurs Satele Culturale ale României. În cadrul evenimentului, sunt decernate titluri de Comoară a României unor obiective turistice foarte importante și titlul de Sat Cultural localităților ce se încadrează într-un anumit punctaj și o agendă a evenimentelor culturale locale.

Anul acesta, finaliste și premiate cu titlul de Comoară a României, au fost Biserica Evanghelică Fortificată (patrimoniu Unesco), din județul Brașov și Țara Hangului din Județul Neamț, obiectivele intrând în circuitul turistic al Celor mai Frumoase Sate din România și fiind marcate pe harta turistică a aplicației Play România. Vrei să vi pe aici? Ar fi un moment extraordinar pe data de 1 iulie anul acesta, când va avea loc prima ediție a Festivalului Țării Hangului, eveniment la care vor participa toate cele cinci comune membre, Farcașa, Poiana Teiului, Ceahlău ( comună ce administrează și stațiunea Durău), Grințieș și Hangu.

Sărbătoarea este susținută de Ocolul Silvic Domeniul Hangu și va avea ca și invitați speciali, în virtutea Centenarului Unirii și al Unirii cu Basarabia, vestita orchestră de la Chișinău, condusă de maestrul Nicolae Botgros, toate ansamblurile locale și alți invitați. Un adevărat răsfăț al tradițiilor populare, unde vor participa meșteri populari, vânători, gastronomi locali și reprezentanți ai breslelor meșteșugărești.                Vizitați România! Merită !

CRISTINA TIMARIU