Conf. Dr. CAMELIA BOGDANICI, Medic primar oftalmologie, UMF Iasi

Sunt absolventă a Facultății de Medicină Generală din Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa, Iași, promoția 1985. Am avut extrem de mulți colegi din diverse țări ale lumii. Colegi pe care ulterior i-am avut colegi de rezidențiat, iar acum, colegi care își trimit copii la studii la Facultatea unde au învățat, unde le-am devenit Profesor. Mereu am fost impresionată de dragostea pe care am găsit-o în cuvintele spuse de actualii studenți despre Iași, despre Universitatea în care au învățat părinții lor.

Universitatea în care am învățat și unde sunt Profesor a fost fondată poartă numele lui Grigore T. Popa, om de știință cu renume internațional în domeniul neuro-endocrin și, de asemenea, titular al catedrei de Anatomie Funcțională și Embriologie. Cercetările sale au dus la descoperirea sistemului port hipofizar. Sediul său principal se află în Palatul Calimachi, datat 1793.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași a fost fondată în 1879, fiind una dintre cele mai vechi instituții de învățământ superior din România. UMF Iași face parte din Grupul celor 12 Universități de Educație și Cercetare Avansată. Cele patru facultăți – Facultatea de Medicină, Facultatea de Medicină Dentară, Facultatea de Farmacie și Facultatea de Bioinginerie Medicală – sunt acreditate de Asociația Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) iar managementul educațional instituțional este certificat de forul european de evaluare European University Association (EUA) – Institutional Evaluation Programme (IEP) și de Consiliul Internațional al Decanilor Facultăților de Medicină de Expresie Franceză (CIDMEF). Dintre cei 11.759 de studenți, masteranzi, doctoranzi și rezidenți ai săi (8.717 studenți, 317 masteranzi, 341 doctoranzi și 2.384 rezidenți), 2.466 provin din 52 de țări altele decât România, ceea ce face Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași cea mai cosmopolită instituție de învățământ superior din estul Europei.

Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași este singura instituţie de învăţământ medical românesc cotată în topul realizat de Times Higher Education World University Rankings 2017-2018. La indicatorul vizibilitatea academică la nivel internațional, UMF Iași se situează pe primul loc în țară și în primele 500 de universități din lume (locul 428).

Sunt medic oftalmolog și am șansa să lucrez în Clinica unde a fost  prima femeie profesor universitar din România, Elena Puscariu – Densusianu (1875-1966). Ea a organizat și a condus, în calitate de medic, prima Clinică de Oftalmologie (Iași, 1920), fiind totodată, la nivel mondial, prima femeie profesor universitar la o clinică oftalmologică.

Când eram studentă am avut șansa unor Profesori care mi-au fost model în viată – model de Profesor, model de OAMENI cu sufletul mare, model de MEDICI desăvărșiți. Voi spune doar două nume care mi-au marcat întreaga carieră și viată: domnul Profesor Petre P. Vancea, cel care m-a învățat să fiu oftalmolog și Doamna Profesor Gioconda Dobrescu, care m-a învățat să fiu un bun Profesor. Imi doresc ca studenții mei să îți amintească cu plăcere de orele mele de curs sau de lucrări practice, de poveștile auzite despre boli și pacienți.

Am participat mereu, ca voluntar, la diverse acțiuni medicale, în special, oftalmologice. Sunt, de altfel, și membră a Clubului Lions din Iași – un Club format din doamne dornice să ajute Comunitatea. Am efectuat numeroase screeninguri oftalmologice pentru a depista la copii erorile de refracție sau diversele afecșiuni oftalmologice care duc la Ambliopie (Ochiul leneș). Este de fapt, partea oftalmologiei care mă pasionează cel mai mult.

Sunt onorată să trimit câteva gânduri revistei ORIENT ROMÂNESC și poate să-mi regăsesc vechi colegi sau studenți.