Pe lângă obișnuitele muzee de istorie, de artă, de etnografie sau de arheologie, in ţara noastră exista și muzee care sunt mai deosebite. Vă propunem  5 muzee de un farmec aparte. Unele sunt unice in Europa, altele sunt unice in lume.

  1. Muzeul Cofetăriei, Arad, jud. Arad

Vă invităm la un muzeu unic ȋn România: Muzeul Cofetăriei „Ioan Gui.” Ioan Gui, un fost cofetar arădean, şi-a făcut în casă un Muzeu al Cofetăriei. Acesta a adunat exponate vechi de aproape un secol. Astfel, în două camere din casa situată la numărul 3 pe strada Nicolaus Lenau, din cartierul Sânnicolau Mic, din Arad, puteti descoperi singurul Muzeul al Cofetăriei amenajat în ţara noastră. În cele două cămăruţe-muzeu, Gui a adunat nici mai mult, nici mai puţin de 360 de exponate. Astfel, aici şi-au găsit loc maşina de preparat îngheţată, maşina de fabricat bomboane – ambele realizate în jurul anului 1920, maşina cu curele de transmisie pentru măcinat zahărul şi, de asemenea, un agregat pentru prepararea marţipanului. Cele mai multe dintre utilajele expuse în casa maestrului cofetar sunt acţionate manual şi necesită o bună stăpânire a tehnicii.                                                            Inaugurat in 2006, muzeul adaposteste exponate adunate cu greu timp de mai bine de 30 de ani. De la uneltele, formele de prajituri si ustensilele folosite de vechea breasla a cofetarilor aradeni din perioada interbelica, si pana la masini manuale de macinat mac, de facut inghetata sau de facut bomboane fondante, muzeul iti prezinta o altfel de istorie, marcata de maestri cofetari ce aveau faima europeana in vremurile acelea. Veţi descoperi dragostea și pasiunea maeștrilor pentru arta de a crea dulciuri. aruncând un ochi și prin caietele cu reţete adunate de ei de-a lungul vremurilor.

2 Muzeul Parfumului, București

În București și-a deschis porţile primului Muzeul al Parfumului din România. O colecţie privată, unicat în România, care reuneşte peste 6.000 de obiecte şi accesorii de parfumerie, exponate originale de relevanţă mondială, dar şi sticle autentice româneşti din diferite perioade. Colecţiile permanente ale Muzeului Parfumului pot fi vizitate atât fizic cât şi virtual. Este de fapt o încăpere din parfumeria Beautik Haute Parfumerie (pe strada Aviator Radu Beller, la numărul 9), unde sunt expuse peste 3000 de sticle de parfum, unele dintre ele mai vechi de 100 de ani. Cea mai veche este din1875. Printre exponate, pot fi văzute recipiente din cristal Baccarat, parfumuri exclusiviste, dar și sticle de parfum produse în România între 1952 și 1989.                                                                                                          Vizitând muzeul, ai parte de o adevărată lecție de istorie parfumată.

La începutul secolului al XX-lea, sticlele de parfum erau mici și simple, iar mai târziu, prin anii ’20 -‘30 au devenit adevărate opere de artă, rezultate din colaborarea dintre parfumieri și meșterii sticlari. De multe ori, recipientele erau confecționate manual. Cele mai celebre și valoroase sunt sticluțele Lalique și Baccarat. Dacă credeți cumva că e o exagerare ca sticluțele parfumate să fie asemuite cu operele de artă, aflați că o sticlă de parfum goală din 1921, semnată de artistul dadaist Marcel Duchamp, a fost vândută în 2009, la Casa de licitații Christie’s pentru 8,9 milioane de euro. Colecţia a fost realizată pornind de la o singură sticlă cumpărată în 2006 şi de la o pasiune enormă pentru frumos şi pentru descoperirea şi păstrarea acestor mici opere de artă. Este o colecţie foarte valoroasă din punct de vedere istoric, adunând laolaltă creaţii cu tradiţie la nivel mondial, dar şi exponate româneşti, recipiente care stau mărturie perioadei de glorie a parfumeriei româneşti interbelice. Muzeul Parfumului a participat la o serie de expoziţii, fiind de departe cu cea mai mare rezonanţă „Mon Budoir”, purtând numele parfumului preferat al Reginei Maria, creaţie realizată de casa Houbigant Paris.

Muzeul Parfumului reprezintă o colecţie de obiecte istorice, cu mare însemnătate la nivel internaţional. Unul dintre aceste exponate este cel adorat de Regele Carol I al României. Privind în istorie, Regele Carol I al României s-a numărat printre regii care au apreciat un faimos parfum fabricat în cea mai veche fabrică din lume, din Koln:  Apa de Colonia. Acesta a fost inventată de Johann Maria Farina, primul furnizor de parfum al Casei Regale. Numele său este înscris în documentele ce atestă livrări către  Casa Regală din Romania, începând cu anul 1889. Muzeul Parfumului o mărturie a istoriei estetice.

  1. Muzeul Ceasului, Ploiești, jud. Prahova

Muzeul Ceasului „Nicolae Simache”este un muzeu județean din Ploiești, amplasat în Str. Nicolae Simache nr. 1 Muzeul Ceasului din Ploieşti, unic în Europa, Muzeul revine astăzi în peisajul cultural prahovean şi naţional, este unic în ţară, unic în Europa, se poate compara cu muzee vest europene de prestigiu, din Elveţia, Germania. O să vedeţi în acest muzeu evoluţia timpului şi a instrumentelor de măsurat, din secolul XVI, până la începutul secolului XX.

Muzeul adăpostește ceasuri foarte vechi. Două ceasuri astronomice, lucrate la 1544, respectiv 1562, două ceasuri extrem de complicate, ceasuri cu valoare deosebită și două ceasuri din aur ale regelui Carol I. Ceasuri de perete, ceasuri de masă care au aparţinut unor personalităţi istorice sau culturale, ceasul lui Alexandru Ioan Cuza, ceasul lui Mihail Sadoveanu, al lui Vasile Alecsandri”,De la Muzeul Ceasului „Nicolae Simache” pleci mai bogat în cunoaștere și, cu siguranță, mai bogat sufletește. Este un loc în care spectacolul măiestriei tehnice se împletește cu miracolul creativității umane.

  1. Muzeul Pălăriilor de Paie, Crișeni, jud. Harghita

În localitatea harghiteană Crişeni, se află singurul muzeu al pălăriilor de paie din România care este vizitat anual de sute de turişti atraşi de ineditul obiectiv. Acest muzeu  a fost înfiinţat în urmă cu doar câţiva ani de către Szőcs Lajos, a cărui familie se ocupă de patru generaţii de confecţionarea pălăriilor de paie şi care s-a decis să le arate celor interesaţi, tainele acestui vechi meşteşug. Muzeul a fost înfiinţat într-o casă ţărănească tradiţională renovată. În prima încăpere pot fi văzute toate modelele de pălării de paie din ţară (aproximativ 150 de modele), în încăperea din mijloc sunt amplasate diferite obiecte de uz casnic şi decorativ, ear în ultima încăpere este prezentată tehnica de fabricare al pălăriilor de la seceratul paielor până la pălăria gata făcută. Într-una din încăperile muzeului este un perete întreg decorat cu pălării: mai mari, mai mici, mai aristocrate, mai neaoșe. E și firesc, pentru că fiecare își are povestea: pălăria de mireasă – unică în țara noastră, pălăria cu solniță, pălării mexicane, pălării de pescar, de vânător, de gospodar.
Felul în care purtai pălăria era un semn al etniei, al stării sociale, al vârstei, al bogăției. Apoi, fiecare zonă etnografică are pălăria ei.  La muzeul din Crişeni poate fi văzută şi chiar probată cea mai mare pălărie din lume, cu diametrul de doi metri şi cu greutatea de peste două kilograme şi jumătate. La confecţionarea acesteia s-au folosit 500 metri de împletitură de paie şi un kilometru şi jumătate de aţă. Toţi cei care trec pragul muzeului se fotografiază cu cea mai mare pălărie purtabilă din lume. Arta confecţionării pălăriilor de paie şi a obiectelor decorative din paie are o tradiţie de aproximativ 150 ani la Crişeni. În 1879, aproximativ o sută de persoane din sat se ocupau cu împletirea paielor, iar astăzi aproape că nu există cineva în sat care să nu cunoască acest meşteşug. Vara sunt organizate tabere pentru tineri, au ocazia să-și pună mâinile în slujba spicelor aurii, se fac sute de fotografii.

  1. Muzeul Aurului, Brad, jud. Hunedoara

Acest muzeu este cu siguranta unic in Europa, conform specialiștilor, și adăpostște cea mai mare colecţie de piese de aur nativ de pe continent. Exponatele cu aur sunt spectaculoase și unice, numărându-se printre ele steagul dacilor, șopârle din aur și un cristal pentagonal unic pe plan mondial. Unicitatea muzeului constă in faptul ca nici unul din cele peste 1300 de exponate de aur găsite in Europa sau in alte părti ale lumii nu a fost prelucrat de vreun bijutier sau meșter aurar.

Exponatele sunt organizate in categorii, iar ca vizitator poti vedea aurul asa cum nu l-ai mai văzut niciodată: sub forma de minereuri, unele dintre ele fiind identificate in România pentru prima data in lume, aur aflat in diverse combinaţii cu alte minerale sau combinaţii chimice (unele astfel de combinatii au fost pentru prima data identificate pe plan mondial in Munţii Apuseni), obiecte arheologice din aur, precum și unelte străvechi de prelucrare a acestuia.

Poate că aceste muzee nu au faima Louvre-ului, al Hermitage-ului și al altora, dar sunt muzee românești unice in Europa, de o rarâ frumuseţe și purtând fiecare o poveste pe care numai la noi o poţi asculta.

ORIENT ROMÂNESC, mai, 2018