“In culturǎ nimic nu trebuie pierdut , totul trebuie transmis și reȃnoit “
Constantin Noica

Asociația Romȃnia Levant a fost ȋnființatǎ ȋn anul 2010 cu sprijinul Departamentului pentru Romȃnii de Pretutindeni și al Ambasadei Romȃniei ȋn Liban, avȃnd ca obiectiv pǎstrarea identitǎții de limbǎ și culturǎ romȃneascǎ, tradițiile și obiceiurile poporului nostru.

Scopul asociației este de a face cunoscutǎ Romȃnia prin valorile culturale, literaturǎ, artǎ, muzicǎ, tradiții și acționeazǎ pentru pǎstrarea identitǎții culturale și spirituale a comunitǎții romȃnești din Liban. Asociația organizeazǎ cursuri de limbǎ, culturǎ și civilizație romȃneascǎ, cursuri de dans popular și diverse evenimente culturale. Principiile valorice ale Asociației sunt :

  • Promovarea limbii romȃne
  • Promovarea valorilor tradiționale romȃnești
  • Promovarea apropierii ȋntre toți romȃnii aflați in Liban
  • Promovarea valorilor civice

Pentru a ne recunoaşte şi a nu uita că am fost şi că suntem români, pentru ca generaţiile care trǎiesc departe de țarǎ să cunoască rădăcinile poporului nostru şi evoluţia sa pe treptele istoriei, este de datoria noastră, sǎ insuflăm necondiţionat copiilor dragostea faţă de ţara, cultura, tradiţia şi limba noastră  precum și respectul pentru înaintaşii noştri.

Legǎtura cu pǎmȃntul nostru natal, cu identitatea noastrǎ ca popor o menținem doar pǎstrȃnd vii tradițiile populare, cȃntecul și dansul popular, ale cǎror origini se pierd ȋn negura timpului și pe care suntem datori sǎ le lǎsǎm moștenire copiilor noștri.

Organizarea cursurilor de dans popular este o modalitate de a lua contact cu portul, tradițiile și obiceiurile romȃnești.

Ȋndrǎgostitǎ de folclor, de tradiții și de activitǎți cultural-artistice, dna.Daniela Roșu, profesorul nostru de dans popular, sǎdește ȋn sufletele tuturor dragostea pentru dansurile romȃnești,

Ne ajutǎ sǎ descoperim magia dansului folcloric, acest univers plin de muzicǎ, armonie și voie bunǎ, pe care ȋl iubim și dorim sǎ ȋl salvǎm, transmițȃndu-l mai departe copiilor noștri.

La fiecare eveniment purtǎm cu bucurie și mândrie costumele tradiționale, promovǎm Romȃnia ȋn pași de dans și suntem rǎsplǎtiți cu vii aplauze, admirație și felicitǎri.

Dinamici, serioși și dedicați proiectelor pe care le au ȋn desfǎșurare cei ce fac parte din aceastǎ asociație vǎ invitǎ sǎ le fiți alǎturi și sǎ participați activ la proiectele lor.

Comunitatea romȃneascǎ din Liban este relativ micǎ și poate fi prezentatǎ  ȋn cȃteva cuvinte : generozitate, responsabilitate, implicare, motivare, familie.

Suntem o familie unitǎ care pǎstreazǎ zestrea culturalǎ romȃneascǎ pentru generațiile viitoare. Respectǎm țara de adopțiune, aici muncim și ne creștem copiii, dar am rǎmas romȃni și nu uitǎm satul romȃnesc, ulița copilǎriei, Carpații și Dunǎrea, doina și hora, Curtea de Argeș și albastrul pur de Voroneț, coloana infinitului și Rapsodia Romȃnǎ.

Suntem o comunitate conștientǎ de menirea sa, unde valorile și tradițiile romȃnești au devenit « acasǎ » chiar dacǎ Romȃnia se aflǎ la 2300 Km.de Liban.

Suntem o comunitate care formeazǎ o Romȃnie ȋn miniaturǎ ȋn acest spațiu geografic. Credem cǎ toate comunitǎțile romȃnești din diaspora au devenit mici Romȃnii care sunt legate profund de Romȃnia Mamǎ și care formeazǎ o Romȃnie Mare rǎspȃnditǎ pe tot globul, o Romȃnie spiritualǎ, unitǎ prin limbǎ, culturǎ, tradiții și obiceiuri pǎstrate.