romani chicago

La Catedrala Sfinții Împărați  Constantin și Elena din Chicago a avut loc în primul weekend al lunii ianuarie, 2018, cea de-a 5-a editie a Tradițiilor și obiceiurilor românești de iarnă. 

Chiar dacă sunt plecați departe de casă, românii din zona metropolei Chicago, una dintre cele mai vechi( peste 120 de ani vechime) și mai numeroase comunități, păstrează cu pioșenie obiceiurile și tradițiile populare românești.

După slujba de duminică, cei prezenți au poposit în sala de evenimente sociale, unde, păstrând vechiul obicei românesc când, copiii din sate mergeau la casa preotului, de unde primeau binecuvântarea acestuia, iar apoi continuau la colindat pe la toți gospodarii din sat, tot așa și colindătorii din  Chicago, de la principalele biserici ortodoxe din zonă, după ce au primit binecuvântarea preotului Vasile Mureșan, au pornit la colindat și urat.

Omul  la naștere are un singur popor, o singură patrie, o singură limbă și o singură credință. Această unicitate o regăsim în sufletul românesc , care nu s-a schimbat de-a lungul secolelor, mărturie stând tradițiile și colindele străvechi, pe care le-au cântat strămoșii noștri, pe care le cântam și noi și pe care sperăm că le vor cânta și urmașii noștri. Putem trage hotare peste ape și peste pământuri, dar peste spirit niciodată, iar spiritul nostru e românesc  oriunde în lume ne-am afla.”  afirmă doamna Alina Vance, co-prezentatoare a evenimentului, alături de domnul Rus Gavril.

La o masă, împodobită țărănesc și încărcată  cu bucate gustoase românești, gazdele evenimentului, familiile Baciu și Obreja, alături de familia părintelui Vasile Mureșan, au primit rând pe rând colindătorii. Din Ardeal până în Moldova, si chiar până dincolo de malurile Prutului, din Basarabia, colindatorii prezenți s-au întrecut în a încânta publicul prezent cu urături, colinde și mai ales descrierea straielor populare, viu colorate, unele din ele având peste 100 de ani vechime. La final, colindătorii, mari și mici, au primit daruri și-au trecut pe la masa gazdelor, pentru a se ospăta din mâncărurile și băuturile românești, special pregătite pentru ei. Evenimentul s-a încheiat cu toți cei prezenți  interpretând frumosul cântec românesc ”Nu uita că ești român/ Că sus în deal la tine-n sat popa Ioan te-a botezat”.

romani chicago

Chiar dacă identitatea noastră națională se întrepătrunde cu cea locală, a țării de adopție, avem convingerea că la Chicago tradiția, limba și cultura românească sunt în continuare pe mâini bune, și vor dăinui mult timp de acum încolo.

romani chicago

Foto&text: Marian Petruta