andrei pennazio

L-am ȋntậlnit pe Andrei Pennazio ȋn iarna lui 2015, cậnd l-am invitat sǎ viziteze atelierul grupei de studenți la care devenisem coordonator – Anul I Picturǎ de la Universitatea Naționalǎ de Arte „George Enescu” din Iași. Andrei, ȋnsoțit de mama sa, aducea cu el un pachet consistent de pậnze și desene care ne-a uimit pe toți. Am rǎmas surprins de pasiunea și priceperea nativǎ cu care și-a ȋntins creațiile prin atelier și le-a povestit sensurile narative și simbolice. Asemenea unui pictor profesionist, a ȋmpletit povestea din mintea și sufletul lui cu ceea ce se ȋntậmplǎ obiectiv pe pậnze: contraste de culori, structuri plastice diferite, armonii cǎutate și game cromatice dirijate ȋn raport cu subiectul ales de el. Actualmente el este elev al Colegiului Național de arte „Octav Bǎncila” din Iași, unde ȋși surprinde colegii și profesorii. Mǎ ȋncậntǎ acest aspect, pentru cǎ mǎ face sǎ sper cǎ va fi bine coordonat ȋncật sǎ parcurgǎ exemplar etapele maturizǎrii și devenirii sale pậnǎ la intrarea pe nivelul studiilor artistice academice și apoi ȋn cariera sa de artist profesionist matur.
Sunt convins cǎ va strǎbate multe paliere ale expresivitǎții picturale și ale lumii ideilor care definește arta modernǎ și contemporanǎ. Dar, chiar de acum, Andrei Pennazio demonstreazǎ calitǎți care nu sunt un fapt obișnuit, nici mǎcar ȋn rậndul celor care au finalizat studii artistice complete: el are un control nǎscut, ceea ce numim talent excepțional, asupra suprafeței picturale, ȋși organizeazǎ compozițiile cu atenție și inspirație, cu improvizații la nivelul structurilor plastice care denotǎ o imaginație creatoare ieșitǎ din obișnuit. Tușele picturale și gamele armonice sofisticate și moderne amintesc de marile nume ale expresionismului abstract, de la Henry Matisse la Arshile Gorky și Jackson Pollock din prima sa perioada de creație.
Cu siguranțǎ cǎ pasiunea și priceperea pe care mama sa, Silvia, o dezvoltǎ ca sǎ ȋl ȋncurajeze și promoveze pe fenomenalul pictor Andrei Pennazio, este un factor important ȋn ceea ce el a reușit sǎ facǎ pậnǎ acum și va crea ȋn anii urmǎtori. Deloc de neglijat este și filonul de sensibilitate pe care Andrei Pennazio l-a preluat din filiația sa italianǎ. Ȋn virturtea  surprinzǎtoarelor sale calitǎți și rezultate și a experienței mele de cadru didactic universitar la specializarea Picturǎ dar și de teoretician al artelor cu activitate publicisticǎ și curatorialǎ constantǎ, consider cǎ Andrei Pennazio va scrie o paginǎ surprinzǎtoare și valoroasǎ ȋn pictura romậneascǎ – și poate internaționalǎ- a zilelor noastre.

________________________________
Cristian Ungureanu
Visual artist
Associate Professor
Faculty of Visual Arts and Design
„George Enescu” National University of Arts Iasi, Romania
Member of C.I.R.E.T. Paris, France