Dan TEODORESCU

Muzeul Municipal Iaşi, sub conducerea doamnei director dr. Aurica Ichim este o gazdă generoasă pentru orice eveniment cultural de amploare, iar cel din 28 noiembrie 2018 a avut şi un puternic impact istoric şi emoţional, deoarece în acea zi s-a aniversat 100 de ani de la Unirea Bucovinei cu Regatul României.

 

În acest context, SOCIETATEA PENTRU CULTURA ŞI LITERATURA ROMÂNĂ ÎN BUCOVINA – Filiala IAŞI, a organizat ediţia a 86-a din cadrul manifestării denumite „AMIAZĂ  CULTURALĂ  BUCOVINEANĂ”, cu mai multe obiective culturale pe ordinea de zi. Astfel, într-o manifestare moderată de dr. Liviu Papuc, preşedintele filialei ieşene, dr. Vasile Diacon, a conferenţiat despre „28 noiembrie 1918, ziua revenirii Bucovinei la Țara Mamă”, iar conf. univ. dr. ing. Niculai Șorea a prezentat cartea editată de Olimpia Nandriș-Iliescu, sub titlul „Familia Nandriș. Gheorghe și Vasile Nandriș, agronomii familiei Nandriș din Mahala” – volumul 8, Reșița, Editura Graph.

 

Conform „Wikipedia”, putem menţiona şi faptul că, la 1 mai 1862, la Cernăuți (astăzi în Ucraina), în condițiile revenirii la un regim constituțional în Imperiul Habsburgic, un grup de boieri și intelectuali în frunte cu frații Gheorghe și Alecu Hurmuzachi, sprijiniți de preoțimea românească a Bucovinei, au înființat „Reuniunea pentru Leptură”. Reuniunea avea să-și schimbe denumirea în Societatea pentru Literatura și Cultura Română în Bucovina în 1865, pentru a deveni, începând din 1869, Societatea pentru Cultura și Literatura Română în Bucovina (SCLRB), nume sub care s-a reactivat în martie 1990, cu sediul central la Rădăuţi, dar şi cu o puternică filială la Iaşi.

 

Reuniunea bucovinenilor de la Muzeul Municipal Iaşi, din 28 noiembrie 2018, a debutat cu balada lui Ciprian Porumbescu, ascultată cu multă emoţie de publicul participant, după care, dr. Vasile Diacon a menţionat: „De Ziua Bucovinei, vă urez La mulţi ani! La mulţi ani bucovineni, La mulţi ani Bucovina! Pe 28 noiembrie 1918, Bucovina, ţara „pădurilor de fagi”, s-a unit cu Regatul României în primul rând datorită lui Iancu Flondor, preşedintele Consiliului de la Cernăuţi. Asta după ce, pe 27 martie 1918, Basarabia s-a unit cu România, iar pe 1 decembrie 1918 Ardealul se uneşte cu România, rezultând Marea Unire. Deci astăzi, pe 28 noiembrie 2018 aniversăm cei 100 de ani de la unirea Bucovinei cu Ţara Mamă”.

În continuare, Vasile Diacon prezintă aspecte importante din Bucovina din urmă cu 100 ani, în cadrul conferinţei cu titlul menţionat anterior. După unele aspecte istorice inedite puse pe tapet şi de dr. Liviu Papuc, Vasile Larco, membru al Asociaţiei Literare Păstorel Iaşi şi membru în Uniunea Scriitorilor din România, a recitat în faşa adunării câteva epigrame şi poezii, iar aplauzele au fost pe măsura talentului scriitorului ieşean.
În continuare, conf. univ. dr. Niculai Şorea a detaliat câteva activităţi culturale bucovinene petrecute recent la Rădăuţi şi Suceava, la una dintre ele fiind prezent şi preşedintele Klaus Iohannis, prezentând în continuare vol. 8 al cărţilor despre familia Nandriş.
A fost prezentată şi lansată în public cartea doamnei Olimpia Nandriș-Iliescu, editată sub titlul „Familia Nandriș – Vol. 8. Gheorghe și Vasile Nandriș, agronomii familiei Nandriș din Mahala” – Reșița, Editura Graph. Autoarea are în prezent 92 ani, locuieşte la Craiova şi este fiica lui Gheorghe Nandriş. A fost ajutată în carieră de acad. Iorgu Iordan, pentru a nu se retrage din facultate şi a putea continua studiile universitare la Bucureşti, a povestit Niculai Şorea.

 

Din rândul publicului au mai luat cuvântul prof. Cazimir Bohosievici şi Niculae Chiţan, care au menţionat alte aspecte în legătură cu unirea Bucovinei de Regatul României, din urmă cu 100 ani. Înaintea „pozei de grup”, jurnalistul Dan Teodorescu a invitat asistenţa la alte două manifestări din prima decadă a lunii decembrie 2018: pe 8 decembrie, la ora 17.00, la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, la spectacolul de gală cu piesa de teatru „Protecţia animalelor”, de scriitorul Mihai Batog-Bujeniţă, în regia lui Emil Gnatenco şi pe 9 decembrie, la ora 12.00, la Cercul Militar Iaşi din Dealul Copoului, la o manifestare culturală şi spectacol artistic dedicate Centenarului Marii Uniri.

După „poza istorică de grup”, directorul dr. Aurica Ichim a invitat pe cei prezenţi din nou la Muzeul Municipal Iaşi (din str. Zmeu nr. 3, în casa-monument istoric „Burchi-Zmeu”) în data de 1 decembrie 2018, atunci când, de la ora 13.30 va fi arborat steagul regal, iar în continuare vor avea loc mai multe evenimente culturale, precum: Vernisajul expoziției de medalistică ”Ctitori de neam și țară” – din colecția Iulia-Claudia Antăluță (ora 14.00); Colocviu cu tema ”Elogiu eroinelor Războiului Reîntregirii Naționale”, în organizarea Primăriei Municipiului Iași – Departamentul Centenar, Muzeului Municipal Iași, Societăţii Ortodoxe a Femeilor Române – Iași, ANCMRR ”Henri Coandă” – Filiala Iași (ora 14.30). Va urma prezentarea albumului ”EROINELE ROMÂNIEI MARI. DESTINE DIN LINIA ÎNTÂI” – Editura Muzeul Literaturii Române, Bucureşti, 2018. Prezintă:prof. univ. dr. Adina Berciu Drăghicescu şi dr. Mihail Ipate (ora 16.00). De la ora 16.30 va avea loc Vernisajul expoziție ”Doamne. Jertfă și faptă în realizarea Marii Uniri”, în organizarea Primăriei Municipiului Iași – Departamentul Centenar, Muzeului Municipal Iași şi a Biroului Relaţii cu Societatea Civilă Iași.

—————————–

Dan TEODORESCU

membru UZPR

Iași, decembrie 2018