Marți, 15 ianuarie, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, scriitorul de literatură pentru copii Petre Crăciun inițiază proiectul cultural DRUMUL POVEȘTILOR. PE URMELE MARILOR POVESTITORI. Proiectul se va derula în perioada 15 ianuarie – 30 iunie 2019 și se va adresa unui public de 1000 de elevi din România și Republica Moldova.

Proiectul, susținut de criticul literar Alex Ștefănescu, își propune să-i readucă la lumină pe marii povestitori români și opera lor, să-i conștientizeze pe copiii din comunitățile unde aceștia s-au născut asupra valorii culturale a poveștilor lăsate moștenire de înaintașii lor, să facă legătura între poveștile de odinioară și cele scrise de autori contemporani.

În perioada menționată, vor fi organizate întâlniri cu elevii școlilor  „Ioan Slavici”, com Șiria, Arad, „I. L. Caragiale”, satul I.L. Caragiale, Dâmbovița, „Ion Creangă”, Târgu Neamț și „Mihai Eminescu”, Ipotesti, Botoșani, unde s-au născut patru dintre marii autori de povești. Totodată, se vor organiza întâlniri în școlile din satul Semeni, raionul Ungheni, Republica Moldova și Giurgiu, unde s-au născut autorii contemporani Alexandru Plăcintă și Petre Crăciun.

Pentru realizarea obiectivului, au fost redactate și se află în faza de tipărire volumele „Portrete ale marilor povestitori români” și „Drumul poveștilor. Caiet de lecturi”, lucrări care prezintă biografiile a 28 de autori de basme culte sau culegători de basme și o selecție din creațiile acestora. Elevilor le va fi prezentat și filmul „Povești din Țara copiilor fericiți” (cuprinde trei povești de autor ale scriitorului Petre Crăciun, citite de el însuși).

Ne propunem să îi aducem pe marii povestitori români printre elevi, să depășim barierele create de manualele școlare, să îi atragem pe elevi spre lectura poveștilor, să cultivăm convingerea că timpul poveștilor este unul continuu, existând oportunitatea întâlnirii elevilor cu autori contemporani de povești”, a declarat Petre Crăciun, el însuși autorul a peste 50 de basme și povești, precum și a 22 de volume pentru copii.

Elevii vor mai avea posibilitatea de a vizita case memoriale ale povestitorilor, Muzeul Literaturii Române, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Națională, Biblioteca „I.A. Bassarabescu”.

Primele activități vor fi organizate chiar în luna ianuarie, când s-au născut autori importanți: Petre Ispirescu, I.L. Caragiale, Ioan Slavici, Alexandru Vasiliu, Victor Eftimiu, Grigore Botezatu (Republica Moldova).

Toate informațiile despre proiect se regăsesc pe pagina de Facebook „Drumul poveștilor. Pe urmele marilor povestitori”, creată special pentru proiect.

Calendarul proiectului

-15 ianuarie, Ziua Culturii Naționale – anunțarea oficială a proiectului, prin pagina de FB creată în acest sens, prin mijloacele proprii și prin colaborările existente deja cu RRA, Radio Trinitas și Agerpres.

-Vineri, 29 ianuarie, întâlnire cu elevii din Capitală la Biblioteca Națională. Vor fi prezentate obiectivele proiectului și vor fi citite fragmente din operele autorilor clasici (cei incluși în acest „Drum al poveștilor”). La întâlnire va participa criticul Alex Ștefănescu.

-Luni, 28 ianuarie: întâlnire cu elevii Școlii „Petre Ispirescu”, din București (dedicată operei marelui povestitor).

-Miercuri, 30 ianuarie, întâlnire cu elevii Școlii „Ion Luca Caragiale”, din comuna cu același nume, jud. Dâmbovița, dedicată operei marelui dramaturg, în calitatea sa de autor de povești. Se va vizita și muzeul „I.L. Caragiale”.

-1 februarie, lansarea proiectului la Biblioteca I.A. Bassarabescu, din Giurgiu (partener oficial în proiect). Întâlnire cu copiii din Giurgiu și lectură din poveștile autorului Petre Crăciun.

-Vineri, 1 martie, întâlnire cu elevii Școlii din Humulești, dedicată operei marelui povestitor Ion Creangă.

-Luni, 4 martie, întâlnire cu elevii Școlii „Ion Creangă”, din Ialoveni, Republica Moldova. Evocarea personalității marelui povestitor român și valorificarea operei scriitorilor contemporani Alexandru Plăcintă și Petre Crăciun.

-Miercuri, 27 martie, întâlnire cu elevii Școlii „Ioan Slavici”, din Șiria, jud. Arad. Dedicată operei marelui scriitor, în calitatea sa de autor de povești. Se va vizita și muzeul „Ioan Slavici”.

-Aprilie:  vizită la Muzeul Literaturii cu un grup de elevi, pentru a afla informații despre autorii români de povești.

-Aprilie: întâlnire cu elevii Școlii „Mihai Eminescu, din Giurgiu”, dedicată operei marelui poet și scriitor Mihai Eminescu.

-Mai: vizită la Biblioteca Academiei Române, discuție cu un reprezentant al Academiei despre manuscrisele marilor povestitori (de ex., jurnalul olograf al lui Petre Ispirescu)

-Iunie: – întâlnire cu elevii Școlii din Ipotești, dedicată operei marelui poet și scriitor Mihai Eminescu.

-Vizită la casa memorială Simion Florea Marian, din Suceava.

*

Petre Crăciun, inițiatorul proiectului, este laureat al Premiului Uniunii Scriitorilor din România la secțiunea carte pentru copii, în 2016, conduce revista „Regatul Cuvintelor” și este președintele juriului național al Concursului Tinere Condeie, organizat de Ministerul Educației Naționale. A înființat, de peste cinci ani, portalul Literatură Copii. A inițiat nenumărate activități pentru copiii din România sau din Republica Moldova, Italia, Danemarca, Serbia.

Din 2018 a inițiat, în parteneriat cu Biblioteca Națională a României, proiectul „Lecturile Regatul Cuvintelor”. În cadrul acestui proiect a reușit, în ziua de 26 noiembrie 2018, să organizeze o întâlnire istorică, „Lecturi basarabene pentru copii”, la care au participat Ana Blandiana și patru importanți scriitori de peste Prut, printre care și președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu.

Tot în 2018 a demarat proiectul „Povestea de vineri cu Petre Crăciun. 50 de povești în lectura autorului”, un proiect unic în România și poate chiar în lume, prin care un autor de basme își citește propriile creații. Proiectul a fost deja preluat de patru biblioteci din România și Republica Moldova.