Un om cu suflet mare, cu o energie deosebitǎ și care dǎruiește bucurie copiilor. Crede cu tărie în puterea literaturii de a ȋmbogati viața copiilor și cǎ îi poate ajuta pe cei mici să caute răspunsuri la marile întrebări. Creeazǎ mici bijuterii literare, minuni ȋnchise ȋntre coperți. Poveștile sunt simple, scrise din suflet.Un om care știe sǎ punǎ cu pricepere de magician cuvậntul ȋn sufletul copilului. Copiii cậnd citesc nu fac analizǎ literarǎ, ei ȋmpart cǎrțile ȋntr-un mod simplu : cǎrți care le-au plǎcut și cǎrți care sunt plictisitoare și le-au abandonat.
Petre Crǎciun foloseste ȋn poveștile sale culorile vieții, culorile vii ale tradițiilor romậnești.Cậți copii mai cunosc basmele și miturile panteonului romậnesc ? Toți copiii sunt pasionați de super-eroi, se identifică în imaginea lor, sunt cei mai buni prieteni ai lor, sunt cei cu care se joacă și cu care visează.
Basmele romậnesti au și ele o galerie de eroi. Unii dintre ei se califică fără nici o dificultate la statutul de super-eroi. Cuceresc împărății, salvează fete de împărat sunt isteți și viteji, înving zmei și balauri și se transformă în păsări sau animale sunt cei ce aduc liniștea în casele oamenilor, pe tărâmul acesta și, uneori, și pe celălalt.
Eroii basmelor românești, Făt-Frumos, Prâslea cel Voinic, Harap Alb, Greuceanu, Țugulea, Zmeul Zmeilor, întruchipează virtuțile poporului român la superlativ, sunt expresia ȋnțelepciunii poporului nostru.
Petre Crǎciun, scrie povești pentru copii și ȋi ȋncurajeazǎ sǎ descopere pe cei mai spectaculoși super-eroi ai basmului românesc. Copiii pot să îi recunoască, să îi compare, să interacționeze. Copii, părinți și educatori redescoperǎ lumea basmului românesc și eroii sǎi,adesea pe nedrept uitați. Și inspirați de ce citesc descoperǎ cǎ existǎ o lume fantasticǎ autohtonǎ deosebit de frumoasǎ și așa vor fi capabili sǎ ȋnteleagǎ Miorița și Meșterul Manole.
Este un lucru ştiut că literatura pentru copii are propriile legi, iar cine se încumetă să porneasca pe acest drum, comite un act temerar. Auditoriul deţine un statut aparte: vârstă, experienţă, orizont de viaţă evident reduse, dar o disponibilitate uriaşă de cunoaştere,si o sensibilitate curată. Autorul care i se adresează trebuie să ştie cum sa vorbeasca cu copiii, si să-şi potrivească graiul artistic pentru a putea fi înţeles, ascultat. Si nu este simplu.
In plus, scriitorul care se adresează copiilor trebuie să fie conştient că face şi educaţie. Prin intermediul artei, evident. Construind stări şi trăsături de caracter pe un teren viran, cum este sufletul copilului.
Petre Craciun vorbeste din suflet copiilor si ii incurajeaza sa gandeasca creativ. In permanenta este in contact cu copiii, in scoli si biblioteci, ii indeamna spre lectura si cunoastere. A creat cluburi de lectura, adevarate laboratoare unde copiii intra in contact cu cartea, cu scriitorul.Si fiecare intalnire este o sarbatoare a cuvantului scris daruita cu dragoste si caldura sufleteasca.
Aduce cartea mai aproape de sufletul copiilor si activitatile pe care le organizeaza face copilaria mai frumoasa si mai bogata . Respect si preţuire pentru munca dvs. pentru frumosul daruit cititorilor .
ORIENT ROMANESC