ANIVERSARE – DINU LIPATTI  (1917- 1950)

Poetul pianului românesc

Dinu Lipatti s-a născut la 19 martie 1917, la București. Artist de reputație mondială, unul dintre cei mai mari pianiști ai secolului al XX-lea, a fost ales membru post-mortem al Academiei Române ȋn 1997. Este considerat a fi cel mai important pianist român.

 

Născut, într-o familie în care muzica era o valoare, tatăl său, Theodor Lipatti, era un violonist talentat care studiase cu Pablo de Sarasate, iar mama, Anna Lipatti, era o excelentă pianistă. Dinu Lipatti,  încă din copilărie a fost preocupat de muzică, a ȋnceput să compună pe când avea doar 5 ani, fiind considerat un “copil minune al muzicii”. Mai ales că naşul său de botez a fost nimeni altul decât George Enescu.  După o ascensiune extraordinară, încă din primii ani de când a început să studieze muzica, în 1936 îşi începea cariera de pianist concertist în Germania şi Italia, iar la începutul celui de-al Doilea Război Mondial s-a întors la Bucureşti unde l-a acompaniat pe naşul lui, George Enescu. Apoi se va stabili ȋmpreună cu soţia sa , Madeleine Cantacuzino, ȋn Elveţia, unde devine profesor de pian la Conservatorul din Geneva. Își continuă cariera concertistică cu recitaluri de pian sau ca solist împreună cu orchestre dirijate de Herbert von Karajan  Strălucita sa carieră a fost tragic ȋntreruptă de moartea precoce. Boala de care suferea, limfogranulomatoză malignă l-a măcinat rapid.

„Ultimul lui concert, cu Schumann-ul dirijat de Ansermet, a bulversat o lume întreagă”, îşi aminteşte Gabrielle Dubois Ferriere: „L-am ascultat la Besançon, unde am trăit un miracol. Boala îl făcuse angelic şi îi dădea o dimensiune parcă ireală muzicii pe care o interpreta.”

Iar Herbert Von Karajan, cu care Dinu Lipatti concertase la Victoria Hall, spunea că, prin arta pianistului român, nu a mai auzit sunetul pianului, ci „muzica în cea mai pură formă a ei”  Numele marelui pianist este legat de numele lui Enescu, două personalităţi,  doi titani ai muzicii românești. A depus mereu o muncă asiduă, in căutarea frumuseții și a adevărului prin muzica . Cu un sunet plin, cald, profund, interpretările sale transmit bucurie, ȋncredere, tandreţe, aproape orice emoţie umană, energie, poezie. Cel mai mare pianist roman, seduce atât prin abordarea elaborată, cât şi printr-un «touché» de o supleţe ideală şi o sonoritate de vis.

Dinu Lipatti, genialul pianist, care a cucerit spiritele cele mai pătrunzătoare ale unei epoci dominate de coloși muzicali, acest architect al sunetelor, fiecare partitură cu care a  lucrat putând fi considerată un exemplu de arhitectură muzicală, rămâne un pianist de excepţie, de talie internaţională.

ORIENT  ROMÂNESC