tara luaneiÎn Munţii Buzăului, departe de traseele turistice obişnuite, o înşiruire de grote misterioase şi de stânci cu forme bizare alcătuieşte o lume ce pare ireală. Puţini ştiu că, la vreo de 150 de kilometri de Bucureşti, pe drumul dinspre Buzău spre Braşov, se află una dintre cele mai frumoase zone din România…

„Ţara Luanei” este denumirea metaforică a ţinutului muntos al Buzăului, izvorâtă din legende care de generaţii întregi circulă pe cale orală printre localnici. Povestea Luanei, neconfirmată de studii ştiinţifice, s-a transmis în două variante. Una vorbeşte despre un rege bătrân care păzea porţile unei cetăţi cu zidurile până la cer, iar cealaltă, despre o fată frumoasă care a venit într-un car de foc pe pământ şi s-a îndrăgostit de un localnic.

Peisajele care merită neapărat văzute se află între satele Nucu (comuna Bozioru  „Cerul straniu” din Bozioru, fenomen unic în lume), Aluniş (comuna Colţi) şi Ruginoasa, pe culmile Crucii Spătarului şi Martirei. Înşiruirea de grote săpate în munte, de stânci povârnite şi de pietre cu forme bizare este de o frumuseţe rară.

tara luaneiLa doar câţiva paşi de Bozioru, se întinde ţinutul trovanţilor de la Ulmetu. Pietrele uriaşe par să prindă viaţă, pentru că lumina şi umbra care le învăluie le transformă în uriaşi cu chipuri hâde.

Francezii i-au numit trovanţi şi aşa le-a rămas numele în literatura de specialitate. Pietrele imense par să se fi format prin rostogolire din lava incandescentă, dar în realitate sunt create de apă. Geologii spun că sunt gresii formate prin sedimentarea nisipului cărat de ape în canale preformate de alte scurgeri de apă în pământ nisipos, după ploi torenţiale. Natura a modelat mii de bolovani uriaşi în zona Ulmetu-Bozioru.

tara luaneiUn muzeu uriaş în aer liber

“Prin precipitare ia naştere un ciment calcaros care prinde strâns între ele granulele de nisip. Această precipitare a calcitului se face, de regulă, în profunzimile masei de nisip, în jurul unui nucleu solid, de exemplu o piatră sau un fragment lemnos, formaţiunea de gresii concentrice rezultată căpătând forme ovale sau sferice, conform unui principiu fizic simplu, acela de a cuprinde în minimum de suprafaţă un volum maxim.” Marcian Bleahu

În zona Ulmetu-Bozioru există mii de astfel opere de artă – unele de câteva zeci de kilograme, altele de zeci de tone – iar intrarea în uriaşul muzeu în aer liber este liberă. Ţara Luanei se află în Munţii Buzăului, la 47 de kilometri de Buzău şi la 150 de kilometri de Bucureşti.

tara luaneiRuine megalitice  André Armand: „Într-adevăr acesta este unul din cele mai vechi popoare din Europa. Fie că este vorba de traci, de geţi sau de daci. Locuitorii au rămas aceiaşi din epoca neolitică – era pietrei şlefuite – până în zilele noastre, susţinând astfel printr-un exemplu, poate unic în istoria lumii, continuitatea unui neam.”

P⊕vestea Locurilor | Vacanțe la sfârșit de săptămână