Nouă zile de evenimente dedicate literaturii pentru copii

#noifacempovești

 

Între 14 și 22 octombrie se desfășoară în București LittleLIT  – Întâlnirile De Basm care își propun să devină o platformă de conectare a profesioniștilor din zona literaturii pentru copii (scriitori, editori, profesori, promotori ai lecturii) din România și din alte țări europene, să ofere copiilor ocazia de a-i cunoaște nemijlocit pe cei care au scris cărțile lor preferate și, nu în ultimul rând, să deschidă un dialog cu școlile și să ofere cadrelor didactice instrumente de folosire a cărților pentru copii în cadrul procesului didactic (sa-i învețe cum sa folosească literatura pentru copii pentru a preda conținuturi din programa școlară).

LittleLIT va pune în centru evenimentelor cărțile și pe autorii acestora, devenind astfel un loc unde vor fi promovați autori și opere, o ocazie unică pentru tinerii creatori de literatură pentru copii de a se face cunoscuți.

Tema LittleLIT este „În Oglindă/Oglindiri”. Vrem să-i provocăm pe toți cei care vor participa la acest festival sa faca un efort de oglindire. Să ne descoperim în realitate și în fanteziile noastre. Oglinda va fi spațiul in care vom locui, timp de o săptămână, iar aventurile creative pe care le vom avea vor naște punți reale, dar și imaginare între toți participanții.

Ne vor ajuta să ne oglindim invitații LittleLIT – Întâlnirile De Basm, autori și promotori ai literaturii pentru copii și adolescenți din cinci țări, toți aflați în premieră în România – Andreas Jungwirth (Austria), Yvonne Hergane (Germania), Makis Tsitas (Grecia), Judit Berg (Ungaria) și Arina Stoenescu (Suedia) , precum și Alex Moldovan și Brandi Bates din România. Mai multe informații despre ei găsiți aici.

Cărțile și pieselor lor de teatru (peste 150 de titluri), proiectele lor ambițioase (Educația prin aventură sau spațiul Casa cu povești Harap Alb) îi recomandă ca pe unii dintre cei mai reprezentativi autori și promotori ai literaturii contemporane pentru copii. Îi puteți cunoaște în cadrul întâlnirilor și atelierelor pe care le vor susține în cadrul LittleLIT, unele dintre ele dedicate profesioniștilor din domeniu (scriitori, profesori, editori), altele deschise publicului larg, dar și în cadrul unor evenimente școlare.

Li se alătură scriitorii De Basm, deja bine-cunoscuții Carmen Tiderle, Iulia Iordan, Laura Grunberg, Lavinia Braniște, Andreea Iatagan, Sînziana Popescu, Flavius Ardelean, Irina Mureșan, Victoria Pătrașcu și Adina Rosetti care vor susține ateliere, unele în tandem cu invitații străini; vor lansa noi titluri pe piața cărților pentru copii, vor participa și vor modera dezbaterile adresate comunității de profesioniști ai literaturii pentru copii.

 

O secțiune specială este dedicată copiilor aflați în situații de risc sau în zone defavorizate, pentru care scriitorii De Basm vor susține ateliere în comunități și în mediul școlar. Programul începe cu un atelier de lectură adresat copiilor cu dizabilități fizice sau neuro-cognitive, cu povești adaptate special pentru ei, folosind simțul tactil.

Ne va însoți pe tot parcursul chiar LittleLIT căruia i se mai zice și Literonț și Sclipărache, Șoricelul albastru sau marele ronțăitor de povești. Curios peste măsură, el preferă poveștile ilustrate și se dă în vânt după autori contemporani. Chițăie de bucurie când descoperă unul nou și nu se lasă până nu-i ronțăie cărțile până la cotor. Cel mai mult își dorește să-i împrietenească pe copii cu cărțile. Suferă când aude că adulții nu mai au timp să citească.

Evenimente nenumărate se vor desfășura în cele nouă zile: ateliere școlare, întâlniri pentru profesioniști, lansări de carte, întâlniri cu publicul, tatuaje, un șoricel albastru, programul complet LittleLIT – Întâlnirile De Basm este disponibil aici.

În plus, aceste activități vor fi acompaniate de o campanie jucăușă de promovare a lecturii numită Cărți tatuate. Provocarea noastră pentru copii este să conceapă un „tatuaj” cu acea carte din copilărie care i-a impresionat cel mai mult: schiţa unui personaj, un titlu de carte scris caligrafic, o mică pictură, un colaj, un citat. Orice reprezentare grafică, orice tehnică, pentru că ştim că nu există greșeli atunci când ne exprimăm iubirea sincer și din inimă. Regulamentul și toate informațiile necesare se găsesc aici. Toate tatuajele vor fi postate pe pagina De Basm și vor fi premiate!

Vă așteptăm să ne însoțiți pe parcursul celor nouă zile pline de evenimente la Târgul internațional de carte pentru copii Bookerini (Biblioteca Națională), Muzeul Național al Literaturii Române, Cărturești Carusel și Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti.

Promitem experiențe memorabile, ateliere jucăușe, schimburi de idei și experiențe și multe-multe întâlniri de basm!

Ne puteți urmări pe site De Basm, micro-site LittleLIT și pagina de Facebook De Basm. Vă invităm să intrați în dialog cu noi pe social media, folosind #noifacempovesti și #basmenuvorbe.

 

 

 

# # #

LittleLIT  – Întâlnirile De Basm

Produs de De Basm – Asociația Scriitorilor pentru Copii și Adolescenți

Manageri de proiect: Adina Rosetti și Victoria Pătrașcu

Co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național

În parteneriat cu EUNIC România, Institutul Cultural Român, Târgul Internațional de carte pentru copii Bookerini, Muzeul Național al Literaturii Române, Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucuresti, Institutul Goethe, Forumul Cultural Austriac, Fundația Culturală Greacă, Agenția Împreună, Asociația Cu Alte Cuvinte, Supereroi printre noi.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Evenimente pentru elevi & grupuri școlare

 

Evenimente deschise publicului larg (copii și părinți)

 

Evenimente pentru profesioniști (scriitori, editori, traducători, profesori, bibliotecari etc)

 LUNI 14 octombrie

 „Luli şi căsuţa din copac”, atelier de lectură adresat copiii cu dizabilități fizice sau neuro-cognitive. Cu Iulia Iordan şi Ruxandra Mateescu. Centrul pilot de pedagogie curativă şi terapie socială „Corabia”, ora 10.00

Autoarea Iulia Iordan şi Ruxandra Mateescu (Asociaţia „Supereroi printre noi”) sunt povestitori şi parteneri de joacă. Povestea prin care se plimbă alături de copii se numeşte „Luli şi căsuţa din copac” şi a fost special adaptată pentru ei, copii: Iulia a rescris-o, făcând-o mai scurtă, pe măsura puterii lor de concentrare. Cristiana Radu, ilustratoarea cărții, a pregătit ilustraţiile simplificate, desene pe care copiii le pot atinge, pipăi, simţi. La finalul atelierului copiii vor lucra cu instrumente adaptate, alături de cele două invitate și de psihopedagogii acestora.

 

„Povestea Kendamei Pierdute”, atelier cu Adina Rosetti, ; Scoala Gimnaziala Contesti, Teleorman, ora 9:00

O care își propune să dea glas personajelor de etnie romă. O poveste despre Ferentari, cu zâne, vrăjitori și kendame, dar mai ales cu copii care pot schimba lumea prin curaj și imaginație. Atelier organizat în parteneriat cu Agenția Împreună.

 

„Zuralo și rotița fermecată”, atelier cu Victoria Pătrașcu ; Scoala Gimnaziala Pietrosani, Teleorman, ora 11:00

Poveste scrisă în proiectul Agenției Împreună în parteneriat cu UNICEF.

Ținutul caselor verzi-albastre, condus de către vulpile viclene, este un ținut al sărăciei și disperării. Aici trăiește Zuralo, un băiețel rom, care crede că poate schimba lucrurile în bine cu ajutorul curajului. Dar nu e de ajuns să ți se învârtă rotița inimii dacă nu se învârte și cea a minții. Lectură și atelier ludic.

Atelier organizat în parteneriat cu Agenția Împreună

 

„Dincolo de cuvinte”, atelier cu Irina Mureșan. Școala Generală Carani, Jud. Timiș, ora 12.30.

Atelierul are avea la bază romanul pentru copii intitulat „Dincolo de cuvinte – destăinuirile unui motan cuMinte” (Ed. EPublishers, 2016). Întâlnirea cu cei mici va debuta cu o prezentare a cărții, însoțită de un schimb de idei despre lumea prietenilor necuvântători. Apoi, cu ajutorul lecturii, copiii vor pătrunde în universul plin de haz si înțelepciune al motanului cuMinte. Diverse jocuri de stimulare a gândirii creative, vor deschide apetitul celor mici pentru a descoperi variante originale ale narațiunii, prin care aventura personajului principal continuă. Pentru copii cu vârste de 8-11 ani.

MARTI 15 octombrie

 Lectură În Oglindă”, atelier de rime și poezie. Cu Yvonne Hergane (Germania) și Carmen Tiderle. Școala Gimnazială Titu Maiorescu, ora 09.00

Autoarele vor citi textele din antologia LittleLIT „În Oglindă” și vor face exerciții creative cu elevii claselor a treia de la Școala Gimnazială Titu Maiorescu.

 

Atelier și Q&A cu scriitorul Andreas Jungwirth (Austria). Colegiul Național I.L. Caragiale, ora 11.00.

Autorul de literatură pentru adolescenți Andreas Jungwirth (Austria) vine la Colegiul Național I.L.Caragiale pentru a citi un fragment din romanul său „În stare de plutire” și a răspunde întrebărilor și curiozităților elevilor din clasele IX și X.

 

 

„Bezna”, atelier cu Flavius Ardelean și Ecaterina G.  BRAȘOV, Școala Gimnazială Nr. 9 „Nicolae Orghidan”, ora 11.00.

Autorul și ilustratoarea romanului “Bezna” (Polirom Junior, 2018), vor susține un atelier de lectură și desen, purtându-i pe elevi în lumea magică a Povestitorilor aflați în luptă cu forțele malefice ale Contelui Păpușar. Monştri, aventuri, mistere – Bezna este o poveste despre prietenie şi curaj, despre răul deghizat în bine şi despre binele cu chip de rău; o carte despre puterea cuvintelor şi despre magia basmelor.

 

„Dincolo de cuvinte”, atelier cu Irina Mureșan.  Școala Generală Sânandrei, Jud. Timiș, ora 12.30.

Atelierul are avea la bază romanul pentru copii intitulat „Dincolo de cuvinte – destăinuirile unui motan cuMinte” (Ed. EPublishers, 2016). Întâlnirea cu cei mici va debuta cu o prezentare a cărții, însoțită de un schimb de idei despre lumea prietenilor necuvântători. Apoi, cu ajutorul lecturii, copiii vor pătrunde în universul plin de haz si înțelepciune al motanului cuMinte. Diverse jocuri de stimulare a gândirii creative, vor deschide apetitul celor mici pentru a descoperi variante originale ale narațiunii, prin care aventura personajului principal continuă. Pentru copii cu vârste de 8-11 ani.

 

MIERCURI 16 octombrie

 

 Atelier de nesupunere creativă”, cu Iulia Iordan. Școala nr. 131, ora 09.00
Atelierul este inspirat de cartea „Nesupusele”. Copiii vor dezbate, împreună cu Iulia Iordan, una dintre autoarele cărții, importanța poveștilor care vorbesc despre curaj, regimuri totalitare, exil, patriotism, filantropie, rolul artei în societate sau jurnalism. Vor despre drepturi și privarea de drepturi, despre reacția celor din jur la nedreptate și implicarea civică, despre câștigarea dreptului la vot și importanța lui, despre raportarea fiecăruia dintre noi la realitate. Finalul atelierului duce în zona de introspecție și creație individuală: există femei/fete care ne inspiră, care ne fac viața mai ușoară, pe care le admirăm sau care ne-au influențat viața în bine la un moment dat?

 

Workshop pentru scriitori susținut de Yvonne Hergane. Muzeul Național al Literaturii Române, ora 10.00

Născută la Reșița și emigrată în Germania în anii ’80, Yvonne Hergane a devenit scriitoare și traducătoare, premiată în repetate rânduri. Este cunoscută mai ales datorită cărților sale pentru copii, despre care va vorbi în cadrul acestui workshop dedicat profesioniștilor în domeniul literaturii. Veți avea ocazia să aflați de la Yvonne cum funcționează piața de carte și cum este valorizată literatura pentru copii de către cititorii din Germania.
Limba: engleză.

 

„Ploaia Curcubeu”, atelier cu Andreea Iatagan. Școala nr. 1.

Un atelier care îi ajută pe copii să descopere că propriile dorinţe pot deveni realitate şi pot schimba lumea. Copiii vor putea colora o cărticică a dorinţelor.

Atelier organizat în parteneriat cu Asociația Cu Alte Cuvinte și facilitat de Lavinia Pencea (profesoară de rromani și română).

 

„Basmele românilor din nou la modă”, atelier cu Sânziana Popescu. Școala nr 136, Clubul de Educație Alternativă, ora 14.00.

Atelierul își propune să promoveze mitologia românească și poveștile noastre folclorice în rândul copiilor români. Punctul de plecare este dat de seria fantasy „Andilandi” publicată la Editura Nemi, dar nu vor fi uitate nici basmele clasice semnate de Alexandru Mitru, Vladimir Colin sau Petre Ispirescu. Sînziana Popescu le va vorbi copiilor de la școala 136 din Ferentari – Clubul de Educație Alternativă despre zmei, iele, balauri, solomonari, cai năzdrăvani, sfinte, vâlve și pasărea măiastră, în speranța că îi va convinge că sunt și aceștia demni de atenție, asemenea trolilor, orcilor, elfilor ori hobbiților.

Atelier organizat în parteneriat cu Asociația Cu Alte Cuvinte.

 

Lectură În Oglindă”,  susținută în tandem de Andreas Jungwirth (Austria) și Alex Moldovan. Librăria Cărturești Carusel, ora 17.00

Alex Moldovan, cunoscut autor român pentru copii, și Andreas Jungwirth, autor austriac încă netradus în România, se vor „oglindi”  într-o lectură publică în tandem, urmată de discuții libere cu publicul.
Atelier recomandat pentru adolescenți (12+).

 

JOI  17 octombrie

 Workshop pentru scriitori susținut de Andreas Jungwirth. Muzeul Național al Literaturii Române, ora 10.00

Muzician, actor și scriitor, Andreas Jungwirth va vorbi despre tabu-uri în literatura pentru adolescenți, despre felul în care publicul receptează subiectele controversate, despre teme și tendințe în literatura pentru tineret în Austria. Un workshop ce se anunță… fierbinte!
Limba: engleză.

 

“Cartea pentru copii reflectată în mediul on-line”, workshop pentru scriitori cu Alex Moldovan. Muzeul Național al Literaturii Române, ora 12.00
O discuție despre felul în care sunt privite la noi cărțile pentru copii, felul în care sunt promovate și autopromovate, cum se obțin informațiile despre oferta de carte, accentul căzând pe mediul online și Facebook.

Limba: română.

 

VINERI 18 octombrie

 

Atelier Rostogol, cu Lavinia Braniște. Școala nr 131, ora 10.00

Atelierul Laviniei Braniște va porni de la cel mai recent volum al seriei cu porcușorul Rostogol, „Rostogol și vulcanii noroioși” (Ed. Arthur). După o scurtă lectură din carte și o discuție despre acest volum și despre locurile în care se întâmplă aventurile prietenilor noștri (Rostogol se află la vulcanii noroioși într-o tabără de poezie!), copiii vor fi îndemnați să construiască propria variantă a poveștii, pornind de la câteva versuri și ilustrații din carte. Pentru copii cu vârste de 7-8 ani.

 

Citim împreună în școală”. Conferința pentru profesori și bibliotecari susținută de Brandi Bates. Școala nr. 131, ora 10.00

Brandi Bates nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este sufletul Bibliotecii „Din loc in loc” și inițiatoarea mișcării Citim Împreună România. Brandi Bates a promovat lectura și cititul cu voce tare mai bine decât au făcut-o instituții care ar fi trebuit să facă acest lucru. Vestea bună este că, în cadrul Întâlnirilor LittleLit, Brandi Bates vine la București cu un workshop dedicat părinților, educatorilor, profesorilor.

 

 Povești din calendar”, atelier cu Iulia Iordan. Târgul de Carte Bookerini (Biblioteca Națională), ora 10.00

Iulia Iordan vă invită într-o poveste arhaică inspirată de preocupările tradiționale specifice lunii octombrie. Povestea face parte din volumul „Povești din calendar” (Ed. Vellant, 2015). În cadrul întâlnirii, copiii vor avea ocazia să asculte povestea, să poarte o discuție cu autoarea cărții și să reinventeze lunile anului, pornind de la un material tipărit pregătit de ilustratoarea Veronica Neacșu.

 

Întâlnire cu Alex Moldovan, Târgul de Carte Bookerini (Biblioteca Națională), ora 11.00

Întâlnire cu autorul Alex Moldovan, autorul cărții „Olguța și un bunic de milioane” (Ed. Arthur)  – sesiune de întrebări și răspunsuri, autografe, discuții libere despre cărțile pentru cei mici.

Pentru copii între 8-14 ani

 

Lansare de carte Selfie cu elfii”  (Ed. Vellant) de Carmen Tiderle. Târgul de Carte Bookerini (Biblioteca Națională), ora 12.00

Deschizând “Selfie cu elfii”, noua carte semnată de Carmen Tiderle, descoperi o realitate ce debordează în rime și depășește cadrul paginii, cu ajutorul aplicației-minune dARe by Samsung. Personaje cunoscute, precum Rapunzel, grammar police, călătorii în anul 2083, o zi în Virtual Reality, zebra Debra, calul James sau conviețuirea dintre o bunică și un robot, toate acestea pun în mișcare imaginația și fac din lectură o aventură aproape science-fiction, iar din tehnologie, o adevărată poezie. “Selfie cu elfii” este un proiect de imaginație augumentată facilitat de dARe by Samsung, ilustrația și layout-ul sunt create de elful Petridean, iar animațiile, amplificate de One Night Gallery, sunt opera lui Tudor Calnegru.

 

Workshop pentru scriitori susținut de Makis Tsitas (Grecia). Muzeul Național al Literaturii Române, ora 16.00
Makis Tsitas a publicat 24 de cărţi adresate copiilor cu vârste cuprinse între 3 şi 8 ani. Nu este doar scriitor, ci și directorul site-ului Diastixo.gr, cel mai important website grec dedicat culturii şi cărţilor – despre toate aceste experiențe profesionale veți avea ocazia să aflați direct de la sursă. Makis va vorbi despre parcursul său, temele de interes și valorizarea literaturii pentru copii în Grecia.

Limbă : greacă, traducere în lb. română.

Workshop pentru scriitori susținut de Judit Berg (Ungaria). Muzeul Național al Literaturii Române, ora 18.00

Cum funcționează piața de carte pentru copii din Ungaria? Ce stă în spatele unei cărți care a fost distinsă cu premiul IBBY „Cartea Anului 2007”? Cum ajunge o carte pentru copii la dramatizare și film de animație? Judit Berg, autoare maghiară de succes, vine să împărtășească experiența ei la acest workshop pentru profesioniști.

Limba: engleză.

 

„Masinuța-curcubeu”, atelier cu Sînziana Popescu și Arina Stoenescu,

Scoala Gimnaziala Cilibia, Buzau, ora 09:00
Sînziana Popescu, autoarea poveștii, și Arina Stoenescu este cea care a tradus și a publicat această frumoasă poveste despre prietenie în limba suedeză, vor susține un atelier-lectură. Vor citi povestea în paralel, în limba română și în limba elfilor (adică în suedeză).

Atelier organizat în parteneriat cu Agenția Împreună

 „Masinuța-curcubeu”, atelier cu Sînziana Popescu și Arina Stoenescu,

Scoala Gimnaziala Nicolae Titulescu, Buzau, ora 11:30
Sînziana Popescu, autoarea poveștii, și Arina Stoenescu este cea care a tradus și a publicat această frumoasă poveste despre prietenie în limba suedeză, vor susține un atelier-lectură. Vor citi povestea în paralel, în limba română și în limba elfilor (adică în suedeză).

Atelier organizat în parteneriat cu Agenția Împreună

“Bezna”, atelier cu Flavius Ardelean și Ecaterina G. BRAȘOV, Colegiul „Andrei Șaguna”, ora 11.00.

Autorul și ilustratoarea romanului “Bezna” (Polirom Junior, 2018), vor susține un atelier de lectură și desen, purtându-i pe elevi în lumea magică a Povestitorilor aflați în luptă cu forțele malefice ale Contelui Păpușar. Monştri, aventuri, mistere – Bezna este o poveste despre prietenie şi curaj, despre răul deghizat în bine şi despre binele cu chip de rău; o carte despre puterea cuvintelor şi despre magia basmelor.

 

“Dincolo de cuvinte”, atelier cu Irina Mureșan. Școala Generală Bucovăț, Jud. Timiș, ora 12.30.

Atelierul are avea la bază romanul pentru copii intitulat „Dincolo de cuvinte – destăinuirile unui motan cuMinte” (Ed. EPublishers, 2016). Întâlnirea cu cei mici va debuta cu o prezentare a cărții, însoțită de un schimb de idei despre lumea prietenilor necuvântători. Apoi, cu ajutorul lecturii, copiii vor pătrunde în universul plin de haz si înțelepciune al motanului cuMinte. Diverse jocuri de stimulare a gândirii creative, vor deschide apetitul celor mici pentru a descoperi variante originale ale narațiunii, prin care aventura personajului principal continuă. Pentru copii cu vârste de 8-11 ani.

 

SÂMBĂTĂ 19 octombrie

 

 

Reading to grow”, atelier pentru părinți susținut de Brandi Bates. Târgul de Carte Bookerini (Biblioteca Națională), ora 10.00

Brandi Bates este cel mai bun ambasador al cititului cu voce tare. Pentru cei care iubesc lectura, dar și pentru cei care nu cred că cititul mai poate fi distractiv pentru tinerele generații, Brandi va susține o sesiune de lectură cu voce tare, sub umbrela Întâlnirilor LittleLit în cadrul Târgului Internațional de Carte Bookerini.

 

 

Lectură În Oglindă”, susținută în tandem de Judit Berg (Ungaria) și Lavinia Braniște. Târgul de Carte Bookerini (Biblioteca Națională), ora 11.00

Lavinia Braniște (România) și Judit Berg (Ungaria) se vor “oglindi”  într-o lectură publică în tandem, urmată de discuții și exerciții creative pentru cei mici.

 

 

Lansare de carte Inelul corbului” (Ed. Aramis) de Judit Berg. Târgul de Carte Bookerini (Biblioteca Națională), ora 12.30

În noul volum al scriitoarei Judit Berg, distinsă cu premiul József Attila, autoare a numeroase cărți de succes pentru copii, noaptea învie cu adevărat animalele care ornează Biserica Matias: garguiele, balaurii, precum și pe Soc, câinele care păzește sarcofagul regal. Aceștia nu-și vor recăpăta liniștea somnului de veci dacă nu vor găsi la timp inelul corbului bisericii, dispărut în marea furtună. Povestea este una inspirațională, ca o poezie pentru copiii cărora le place să exploreze locurile ascunse ale clădirilor vechi, istorice. În această carte, autoarea a împletit fantezia cu realitatea. Copiii vor fi atrași de aventură, dar, totodată, vor afla și informații interesante din trecut.

 

De ce și cum putem citi și ne juca împreună?”, workshop pentru profesioniști susținut de Arina Stoenescu. Muzeul Național al Literaturii Române, ora 15.00.
Prezentare a proiectului româno-suedez “Casa cu povești Harap Alb” – un spațiu dedicat literaturii ilustrate pentru copii și lecturii în spirit ludic. Proiectul inițiat de Arina Stoenescu are ca scop implicarea activă a copilului în procesul lecturii prin joacă și interacțiune activă între personaje literare, copii și adulți, inspirat de Junibacken din Stockholm, Suedia.

 

Lansare de carte ISTORIIoare” (Ed. Univers) de Laura Grunberg. Târgul de Carte Bookerini (Biblioteca Națională), ora 15.00
Oare istoria este numai ce învățăm în cărțile de istorie? Oare copiii nu fac istorie atunci când traversează strada, mănâncă sau merg la școală? Unde sunt pisicile negre în istoria din cărțile de istorie? Dar frunzele de gutui? Dar fetele? De ce este istoria atât de serioasă și fără umor? Se poate face istorie din prezent sau din viitor sau numai din trecut? Sunt doar câteva dintre întrebările stârnite de Laura Grűnberg pentru copiii isteți și părinții lor, dar și pentru învățătorii și profesorii de română dornici de altfel de povești.
Pentru copii între 10-12 ani

 

 

Lectură În Oglindă”,  susținută în tandem de scriitorii Makis Tsatis (Grecia) și Laura Grunberg.  Târgul de Carte Bookerini (Biblioteca Națională), ora 16.00

Laura Grűnberg (România) și Makis Tsitas (Ungaria) se vor „oglindi”  într-o lectură publică în tandem, urmată de discuții și exerciții creative pentru copii.

 

 

Lansare de carte Noile aventuri ale detectivulului curios”  (Ed. Nomina) de Claudia Groza. Târgul de Carte Bookerini (Biblioteca Națională), ora 17.00
„Noile aventuri ale detectivului Curios” vă poartă pe tărâmuri fermecate, în lumea acvatică, dar și în propriile voastre case. Copiii vor face cunoștință cu lumea miraculoasă din jurul lor .

Pentru copii între 7-9 ani

 

 DUMINICA 20 octombrie

 

 

Spiriduşii luminii”, atelier cu Andreea Iatagan. Târgul de Carte Bookerini (Biblioteca Națională), ora 10.00
Un atelier care îi ajută pe copii să îndrăgească lectura și să descopere cât de important este să fie ambițioși pentru a realiza ceea ce își doresc în viață. Participanții la atelier vor învăţa să realizeze un semn de carte.
Pentru copii cu vârsta peste 4 ani.

„Șansa lui Bilețel”, atelier cu Victoria Pătrașcu. Târgul de Carte Bookerini (Biblioteca Națională), ora 11.00

Bilețel este un bilet pe care Andrei a măzgălit că „urăște matematica”. El crede că s-a născut fără șansă și că alte foi și hârtii de pe lumea asta poartă pe ele mesaje mai frumoase. Cum putem să-i dăm lui Bilețel o a doua șansă și cum putem să ajutăm și alte hârtii să se salveze.

Lectură și atelier ludic pentru copii între 6-9 ani. Durată: 1 h

 

„Masinuța-curcubeu”, atelier cu Sînziana Popescu și Arina Stoenescu. Târgul de Carte Bookerini (Biblioteca Națională), ora 11.00
Cărticica bilingvă „Mașinuța Curcubeu / Lilla Regnbågsbilen” a circulat mult prin țară și prin afară, bucurându-i pe cei mai mici dintre cititori cu tot soiul de ateliere năstrușnice și învățându-i cum să-și facă prieteni cu ușurință. Sînziana Popescu, autoarea poveștii, le-o citea copiilor în limba română, ilustratoarea cărții, Irina Maria Iliescu, îi ajuta să-și deseneze propria carte despre prieteni, iar Arina Stoenescu este cea care a tradus această frumoasă poveste despre prietenie în limba suedeză. Acum a sosit momentul să facem un mic experiment: vom citi povestea în paralel, în limba română și în limba elfilor (adică în suedeză). Sunteți pregătiți să ascultați?

 

LUNI 21 octombrie

 

Vernisaj “Benedek Elek 160”, expoziție aniversară. Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, ora 19.00.

Expoziția prezintă activitatea extrem de bogată de culegător și scriitor de povești, redactor de revistă, scriitor de beletristică, organizator și critic literar, a unuia dintre inițiatorii literaturii maghiare pentru copii: Benedek Elek, povestitor născut în Transilvania, cuprinzând documente, imagini de epocă şi prezentarea textuală a vieţii şi operei acestei importante personalităţi.
Parteneri și finanțatori: Muzeul Literaturii Petőfi, Consiliul Județean Covasna, Primăria Orașului Sfântul Gheorghe, Muzeul Național Secuiesc, Biblioteca Județeană Bod Péter, Asociația Vadon, Teatrul de păpuşi Vojtina din Debrecen.

 

„Șansa lui Bilețel”, atelier cu Victoria Pătrașcu. Școala nr. 131, ora 11.00

Bilețel este un bilet pe care Andrei a măzgălit că „urăște matematica”. El crede că s-a născut fără șansă și că alte foi și hârtii de pe lumea asta poartă pe ele mesaje mai frumoase. Cum putem să-i dăm lui Bilețel o a doua șansă și cum putem să ajutăm și alte hârtii să se salveze.

Lectură și atelier ludic pentru copii între 6-9 ani. Durată: 1 h

 

MARTI 22 octombrie

 

 

“Versuri illustrate”, expoziţie de ilustraţii de carte pentru copii. Muzeul Național al Literaturii Române, ora 18.00.

Expoziţia cuprinde lucrările a 37 de artişti, selectate de către istoricul de artă Révész Emese, din cărţile cu poezie clasică şi contemporană pentru copii. În Ungaria cartea pentru  copii a cunoscut o dezvoltare susţinută din anul 2000, când au apărut noi şi noi edituri care au atribuit o importanţă crescută calităţii şi graficii acestor publicaţii. Drept urmare, ilustratorii maghiari de carte au devenit profesionişti recunoscuţi şi pe plan internaţional. Veți putea vedea ilustraţii din perioada legendară şi contemporană a literaturii maghiare pentru copii, de la simbolismul liric până la desenul grotesc.

Cu sprijinul Ministerului Comerţului Exterior şi al Afacerilor Externe din Ungaria, în parteneriat cu Muzeul Naţional al Literaturii Române.